Zlínský kraj a Střední škola – COPT Kroměříž navazují spolupráci s Českým svazem zaměstnavatelů v energetice

22.07.2024 10:19

ZLÍNSKÝ KRAJ – Vzájemná spolupráce při podpoře technického vzdělávání je předmětem memoranda, které ve čtvrtek 11. července na krajském úřadě podepsali zástupci Zlínského kraje, Českého svazu zaměstnavatelů v energetice (ČSZE) a krajem zřizované Střední školy – Centra odborné přípravy technické Kroměříž.
„Našim společným cílem je přizpůsobit vzdělávání v technických oborech požadavkům trhu práce a koordinovat spolupráci mezi organizací a naší střední školou,“ informoval hejtman Radim Holiš.
„Ve škole budeme na základě požadavků Českého svazu zaměstnavatelů v energetice podporovat výuku oborů středního vzdělání důležitých pro energetiku i obecně vzdělávání technického zaměření. Tyto obory jsou potřebné, a tím pádem perspektivní a dobře placené,“ doplnila radní Zlínského kraje pro školství Zuzana Fišerová.
Střední škola – Centrum odborné přípravy technické Kroměříž bude pro ČSZE zajišťovat nábor žáků do požadovaných oborů středního vzdělání a připravovat absolventy v profesích potřebných pro energetiku. „Poskytovat budeme také vzdělávání zaměřené na udržení, prohloubení a zvýšení kvalifikace zaměstnanců. V rámci praktického vyučování budeme energetickým společnostem nabízet volné výrobní a montážní kapacity,“ přiblížil ředitel školy Bronislav Fuksa.
Český svaz zaměstnavatelů v energetice bude Střední škole – COPT Kroměříž doporučovat své návrhy na obsah výuky oborů zaměřených na elektroenergetiku a podílet se na náboru žáků do těchto oborů. „Z řad svých zaměstnanců zajistí personální podporu za účelem zkvalitnění výuky. Škole poskytne nepotřebné či nadbytečné materiálové zásoby nebo vyřazený majetek za zůstatkovou cenu a bude jí materiálně i metodicky pomáhat při výrobě učebních pomůcek a zařízení pro praktickou výuku žáků. Na pracovištích svých členů bude pro žáky zajišťovat podmínky pro praktickou výuku. V rámci sponzorských programů odborné výuky ve škole, dále organizování odborných stáží a sportovních, kulturních a dalších akcí. Podílet se bude i na propagaci odborného vzdělávání, zejména s využitím médií nebo výstavních a prezentačních akcí,“ upřesnila Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
Účastníci memoranda budou vzájemně spolupracovat na projektových záměrech, zejména v dotačních titulech Evropské unie. Stejně tak budou podporovat soutěže v dovednostech žáků a vhodnou formou propagovat jejich vítěze.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj