Zlínská radnice bude večer svítit modře, podpoří autisty

02.04.2021 10:07

ZLÍN – Dnes si veřejnost připomíná Světový den zvýšení povědomí o autismu. Město Zlín se připojí ke kampani Česko svítí modře a budovu radnice nasvítí modrou barvou. Motto VIII. ročníku kampaně  Povědomí otevírá bránu porozumění a respektu k lidem na spektru autismu. „Tématem jsou Průkaz osoby s poruchou autistického spektra (PAS) a Komunikační soubor jako prostředky k zajištění odpovídajícího přístupu k lidem na spektru autismu v době pandemie i mimo ni. Materiály vznikly s cílem změnit přístup odborné veřejnosti a profesí, které v rámci své práce přicházejí do styku s lidmi s poruchou autistického spektra a jejich rodinami či doprovodem,“ uvedl tiskový mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer. 
Celorepublikovou osvětou kampaň, Česko svítí modře, pořádá platforma naděje pro Autismus pravidelně od roku 2014. Kampaň trvá celý měsíc, počínaje 2. dubnem, který OSN v roce 2007 vyhlásila Světovým dnem zvýšení povědomí o autismu.  Pozornost, empatie a respekt k bližním patří k projevům lidskosti. Světový den zvýšení povědomí o autismu 2021 je příležitostí vrátit se k těmto hodnotám napříč společností  
Proč modrá barva? Je symbolem komunikace – jedné ze tří oblastí, které jsou pro lidi na spektru autismu problematické a pro vzájemné porozumění zcela zásadní. Svoje sympatie a účast mohou lidé také na podporu kampaně vyjádřit modrým laděním oblečení nebo jeho doplňků, účastí na některé z akcí a zmíněným nasvícením objektu na modro.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Magistrát města Zlína