Zlín si připomněl Tomáše Baťu

03.04.2021 08:52

ZLÍN – Ve Zlíně se 3. dubna 1876 narodil budoucí zakladatel mezinárodního obuvnického impéria Tomáš Baťa a 145. výročí narození slavného zlínského rodáka si připomněli představitelé statutárního města Zlín.
„Představitelé města uctili jeho památku tichou vzpomínkou a položením květin u sochy T. Bati v Univerzitním parku, u sochy T. Bati před Fakultou managementu a ekonomiky UTB a v místě podnikatelova posledního odpočinku na Lesním hřbitově,“ sdělil tiskový mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.
Sourozenci Antonín, Tomáš a Anna Baťovi společně založili ve Zlíně v roce 1894 závod na výrobu obuvi. Úspěch na trhu rychle slavily plátěné „baťovky“ a nastartovaly tak rozvoj firmy. Za první světové války přibyla obuv kožená a po roce 1925 také gumová. Kromě obuvnické výroby Baťa podnikal ve více než třiceti oborech. V roce 1922 ovládl československý trh obuví a růst firmy se pak každoročně násobil. Boty ze Zlína pronikaly postupně také na trhy celého světa. V roce 1923 byl Tomáš Baťa zvolen zlínským starostou a zůstal jím do konce života. Přebudoval Zlín do podoby moderního zahradního města. Rozmach firmy přesahoval do okolí a utvořila se tu v letech 1929-1935 silná průmyslová aglomerace Zlín-Otrokovice-Napajedla. Vládě Baťa předložil roku 1931 koncepci rozvoje Zlínska a střední Moravy. Tomáš Baťa řídil globální firmu, která v roce 1932 operovala na čtyřech kontinentech. Jeho podnik byl proslulý rozsahem a také Baťovým originálním systémem řízení a vztahem k zaměstnancům. Po úmrtí Tomáše Bati v červenci 1932 převzali řízení podniku jeho nástupci.

Vlastimil Langer

Zdroj: Magistrát města Zlína

Foto: Archiv SNZ