Zlín plánuje městskou mobilitu, zapojit se může i veřejnost

17.05.2021 12:35

ZLÍN - Vyšší bezpečnost na silnicích, zlepšení podmínek cestování pro všechny obyvatele i návštěvníky Zlína, čistší ovzduší, méně hluku a zvýšení kvality života, či čerpání evropských a národních dotací na dopravní projekty.
„To je jen zlomek pozitiv, která může Zlínu přinést Plán udržitelné městské mobility, jehož příprava právě započala. Záštitu nad plánem, který zpracovává brněnské Centrum dopravního výzkumu, převzal radní za dopravu Michal Čížek,“ informoval tiskový mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.
Plán udržitelné městské mobility (PUMM) je významný strategický dokument, jehož ambicí je překročit rámec tradičního dopravního plánování, které se v posledních desetiletích zaměřovalo převážně na motorovou dopravu. Cílem PUMM je naopak soustředit se na tzv. udržitelné módy dopravy – chůzi, cyklistiku a veřejnou dopravu – a umožnit obyvatelům a návštěvníkům jejich pohodlné a bezpečné využití pro jakékoliv cesty.
„Kromě zlepšení životního prostředí přispívá podpora a rozvoj těchto forem cestování také k narovnání podmínek a dostupnosti mobility ve společnosti. Automobilová doprava dlouhá léta utváří vzhled našich měst, ale kromě nerovných dopadů na zdraví a kvalitu života není vždy snadno a stejně dostupná všem skupinám obyvatel (např. dětem a mladistvým, ženám, nízkopříjmovým skupinám, seniorům, zdravotně znevýhodněným). Kvalitně zpracovaný PUMM a jeho naplňování je tak přínosem pro celou společnost i životní prostředí,“ sdělil Melzer.
Nedílnou součástí celého procesu je aktivní zapojování veřejnosti (participace). Bez názorů a podnětů vás, obyvatel Zlína, by dobrý plán, ušitý na míru našeho města, nemohl vzniknout. Díky Vašim každodenním cestám po městě jste významnými nositeli místních znalostí o dopravě i o veřejném prostoru. V průběhu tvorby PUMM, která bude trvat do jara příštího roku, budete mít možnost podílet se na jeho tvorbě hned několikrát.
Poprvé se veřejnost může zapojit v tzv. pocitové mapě, která je zaměřena na sběr problematických míst ve zlínské dopravě i veřejném prostoru a k nalezení je na mapa.zlinvpohybu.cz a na oficiálních stránkách plánu zlin.mestovpohybu.cz. Zde se mohou občané také dozvědět podrobnější informace o projektu. Aktuality lze sledovat i na facebookové stránce Zlín v pohybu.
„Díky spolupráci města a občanů můžeme získat plán, který nám umožní čerpat evropské dotace do dopravních projektů a pomůže ze Zlína vytvořit zase o něco příjemnější místo k životu,“ dodal radní pro dopravu Michal Čížek.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Magistrát města Zlína