Ze Zlína až do amerických univerzitních galerií míří zlínská vysokoškolská pedagožka

02.07.2021 07:05

ZLÍN - Prestižní Fulbrightovo stipendium získala Eva Gartnerová z Fakulty multimediálních komunikací (FMK) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB). Díky němu tak bude moci v září vycestovat do Spojených států amerických. Půl roku se bude věnovat výzkumu v tamějších univerzitních galeriích.
„Na Ústavu marketingových komunikací učí Eva Gartnerová předměty spojené s kulturním managementem a interkulturními projekty a působí rovněž jako ředitelka Komunikační agentury. Podílí se na spoustě mezinárodních projektů. V loňském roce získala na Fakultě multimediálních komunikací doktorát, tématem její dizertační práce byly právě univerzitní galerie. Podobný výzkum ji nyní čeká ve Spojených státech,“ uvedla tisková mluvčí zlínské univerzity Petra Svěráková.
„Svůj výzkum budu provádět ve Wichitě v Kansasu na zdejším Ulrich Museum of Art. Tam bude mé primární zázemí. Mám ale naplánované návštěvy dalších univerzitních muzeí a galerií v USA. Chystám se do Oklahomy, Chicaga, ale i do New Yorku, tak snad se vše podaří uskutečnit podle plánů,“ popsala Eva Gartnerová.
Ve svém výzkumu se zabývá univerzitními galeriemi a muzei ve spojitosti s oblastí kulturního managementu, specificky se pak věnuje především tématice práce s publikem. „V USA tedy budu mapovat, jakým způsobem univerzitní galerie a muzea pracují se svým publikem, jak tvoří programy, jak je komunikují, kolik lidí se na tom podílí, jak je to časově i finančně náročné. Zároveň bych se ale chtěla zaměřit také na přístupnost muzeí a galerií pro publikum s různými specifickými potřebami,“ řekla Eva Gartnerová.
Získat Fulbrightovo stipendium není vůbec jednoduché, Eva Gartnerová na tom pracovala devět měsíců. Její úsilí se ale vyplatilo a již za pár měsíců zamíří za oceán. „Těším se na nové kulturní šoky, na jiný přístup k věcem, na inspiraci a obohacenía především tedy na kvalitu a vysokou úroveň amerických kulturních organizací. Taky se těším na Wichitu, která je údajně plná alternativní kultury, undergroundových koncertů a výstav. Mám ráda žít delší dobu v nových městech a v úplně jiném prostředí. Strašně mě to vždycky obohacuje a nabíjí,“ uzavřela stipendistka.
Prestižní Fulbrightovy stipendijní programy financované českou a americkou vládou poskytují českým občanům příležitost studovat, provádět výzkum či vyučovat v USA. Českým vzdělávacím a výzkumným institucím pak dávají možnost získat pedagoga nebo vědce z USA. Ročně uděluje komise 10 až 15 stipendií.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Univerzita Tomáše Bati Zlín