Zážitková vědecká expozice přibližuje svět vědy

21.06.2021 08:07

ZLÍN – Městská kulturní agentura Živý Zlín zpřístupnila od neděle 20. června interaktivní vědeckou expozici s názvem Malý svět poznání. Vybrané exponáty jsou zapůjčeny z olomoucké Pevnosti poznání, která především dětem populární formou přibližuje svět vědy. Expozice, kde si na své přijdou celé rodiny, bude otevřena až do 5. září. V rámci letního programu Živého Zlína si děti užijí i vědecké show.
„Děti, ale i dospělí, se tak mohou na vlastní kůži přesvědčit, jak funguje svět kolem nás. Výstava nabídne svět poznání z oblasti fyziky, matematiky, geologie či biologie. Obohacením budou také vědecké show,“ přiblížila výstavu Jana Kubáčová, vedoucího Živého Zlína.
Mezi velmi zajímavé exponáty patří stanoviště s pískem, z něhož si děti mohou vytvořit například tvar sopky a pomocí speciální 3D projekce velmi rychle zjistí, co taková sopka vytváří v přírodě. Podobně lze tvarovat i další nejrůznější reliéfy a povrchy, simulovat větrné poryvy apod. Velkým zážitkem je pro děti také trojrozměrný pohyb ve vesmíru, kdy se pomocí speciální technologie přenesou do nadpozemských výšin. V několika částech expozice vznikla také relaxační zákoutí, kde si lze užít filmy v 3D rozlišení zapůjčené od nejrůznějších asociací.
„Do konce školního roku je interaktivní výstava přístupná také školám. Na prohlídce se lze předem domluvit i v dopoledních hodinách. Zájemci mohou psát na e-mail: info@zivy-zlin.cz.,“ upřesnila Kubáčová.
Vědecké show pro děti jsou naplánovány na 15. července a 29. července v rámci programů Odpoledne pro děti, která se uskuteční vždy od 16 do 18 hodin v Sadu Svobodu a v zámku.
Expozice je umístěna v části druhého patra zlínského zámku. Otevřena bude od úterý do neděle, vždy od 14 do 18 hodin. Celou výstavu připravil Živý Zlín s Centrem popularizace Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Vstupné na výstavu je 50 korun.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Živý Zlín – kulturní agentura