Závěrečný koncert ukončí Letní hudební akademii Kroměříž i festival Hudební Kroměříž

18.08.2021 15:22

KROMĚŘÍŽ - Dva spojené hudební projekty se ve čtvrtek 19. srpna dostanou do svého finále. Na závěrečném koncertu ve skleníku Květné zahrady se představí studenti Letní hudební akademie a budou vyhlášeni tři laureáti cen LHAK. Vůbec poprvé zde bude provedeno dílo mladého českého skladatele Lukáše Sommera pod názvem Dvořák Airlines.
„Slavnostní završení čtvrtého ročníku Letní hudební akademie Kroměříž (LHAK) je poslední letošní příležitostí k setkání s mladými hudebními talenty, kteří v uplynulých dnech sbírali nové zkušenosti v akademii i vystupovali před kroměřížskou veřejností,“ sdělila tisková mluvčí akademie Kateřina Martykánová.
„Pevně věřím, že si posluchači náš hudební program užili a že akademie splnila očekávání, se kterými do ní studenti vstupovali,“ uvedl Tomáš Netopil, zakladatel a umělecký šéf LHAK.
Závěrečný koncert odehrají účastníci orchestrální akademie, na které LHAK spolupracovala také s Akademií klasické hudby. Na violoncello zahraje Adam Klánský, držitel Ceny LHAK 2020, dirigentské taktovky se ujme Tomáš Netopil.
„Chceme zprostředkovat studentům aktivní zkušenost s profesionální přípravou koncertního provedení studovaných skladeb,“ řekla výkonná ředitelka akademie Jana Kubáčová.

Návštěvníci koncertu ve světové premiéře vyslechnou dílo Dvořák Airlines od Lukáše Sommera, přední osobnosti mladé skladatelské generace, a to za přítomnosti autora. Dále zazní koncert pro violoncello a orchestr C Dur Moderato Adagio Allegro molto od Josepha Haydna a serenáda pro smyčce C dur Op. 48 Petra Iljiče Čajkovského.
Vyhlášeni budou také tři laureáti LHAK 2021. Udělovat se bude Cena Letní hudební akademie Kroměříž, Cena Akademie klasické hudby a Cena Zlínského kraje.

Koncert hostí reprezentativní prostory skleníku Květné zahrady ve čtvrtek 19. srpna od 19 hodin. Nákup i rezervace vstupenek je k dispozici na hudebnikromeriz.cz.

Více informací také na www.academykromeriz.com.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Letní hudební akademie Kroměříž