Zastupitelé uvolnili peníze na demolici zbylých domů v lokalitě Račín

21.06.2021 11:05

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížské zastupitelstvo rozhodlo o vyčlenění částky 4,44 milionu korun na demolici zbývajících tří domů v dříve problematické lokalitě Račín. „Nedávno se odsud přestěhoval poslední nájemník, a tak můžeme záměr dotáhnout do konce. V brzké době půjde do rady vyhlášení zakázky na demoliční práce,“ uvedl místostarosta Karel Holík.

Soužití mezi starousedlíky a obyvateli sociálních bytů v Račíně mělo k ideálu daleko. Lidé bydlící v okolí městských domů si stěžovali na hluk i na chování obyvatel Račína k nim i jejich majetku. „Jsem rád, že se letitý problém podařilo vyřešit a že se život obyvatel Dolních Zahrad zase vrátil do běžných kolejí,“ doplnil starosta Jaroslav Němec.

Demolice objektů v Račíně začala v roce 2018, kdy šly k zemi dva obytné domy a jedna technická budova. O rok později odborná firma odstranila dvě hospodářské budovy, které dříve bývaly nelegálně obývány. „Neplatiči do těchto objektů natahovali elektřinu kabely z obytných budov, což neodpovídalo bezpečnostním normám. V lokalitě žily desítky lidí, většina nelegálně či bez placení nájmu. Radnice k uvolnění nemovitostí použila hned několik nástrojů. Platící nájemníky přestěhovala jinam. Neplatiče město řešilo soudně, včetně vyklizení bytu s pomocí exekutora,“ přiblížil Jan Vondrášek, tiskový mluvčí kroměřížské radnice.

Město nyní bude připravovat odstranění zbývajících tří obytných budov. Podle Holíka by měly být odstraněny ještě letos. Poté se bude rozhodovat o budoucím využití lokality. Jednou z možností je prodej pozemků pro individuální bydlení.

Radnice v Dolních Zahradách připravuje také přestavbu stávajícího hřiště v ulici Braunerova u hvězdárny. Plánuje zde multifunkční hřiště na tenis, volejbal i fotbal a workoutové hřiště. Počítá se i se zázemím včetně toalet a místa pro venkovní posezení a s úpravou stávajícího dětského hřiště. „Studie a projektová dokumentace na přestavbu hřiště by měla být dokončena ještě letos,“ řekla vedoucí odboru regionálního rozvoje Simona Prečanová.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž