Základní školu Salvátor čeká stěhování

11.07.2021 11:12

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Do objektu bývalého stavebního učiliště v ulici Komenského v těsné blízkosti valašskomeziříčského náměstí by se už v příštím roce měla přestěhovat soukromá církevní základní škola Salvátor. Rekonstrukci vnějšího pláště budovy podpoří také město.

ZŠ Salvátor zřizuje Arcibiskupství olomoucké a škola dosud sídlí ve střešní vestavbě v areálu městské ZŠ Vyhlídka. „Dlouhodobě jsme však hledali prostory, které by kapacitně i prostorově více vyhovovaly potřebám naší školy. V loňském roce podepsala Římskokatolická farnost Valašské Meziříčí kupní smlouvu, na základě níž získala objekt bývalého stavebního učiliště v ulici Komenského,“ uvedl zastupitel Ladislav Denk, který je zároveň místopředsedou školské rady ZŠ Salvátor. Farnost koupila nevyužívaný objekt v centru města za devět milionů Kč s tím, že dalších bezmála 39 milionů si vyžádá rekonstrukce.
„Aktuálně dokončujeme projektovou přípravu. Pokud půjde vše dle plánu, měly by se děti od 1. září 2022 učit v nových prostorách. Samotná rekonstrukce včetně odstranění nevzhledného boletického panelu, který obsahuje azbest, však bude velmi náročná a proto jsme o pomoc s financováním požádali také město,“ vysvětlil Denk.

Zastupitelé se tak na konci června zabývali žádostí římskokatolické farnosti o poskytnutí dvoumilionové dotace na rekonstrukci. „Se zástupci školy jsme vedli oboustranně konstruktivní diskuzi a hledali vhodné varianty řešení. Shodli jsme se na tom, že za město chceme finančně podpořit zejména opravu fasády spojenou s odstraněním boletického panelu. Budova bývalého učiliště se nachází v památkové zóně města a zaslouží si důstojný vzhled. Požadovanou dotaci jsme se rozhodli shodně po milionu korun rozdělitdo rozpočtů na roky 2021 a 2022,“ shrnul závěr jednání starosta Robert Stržínek.

Práce na rekonstrukci bývalého učiliště mají začít už letos v červenci. Jako první bude odstraněn zmiňovaný boletický panel na jižní straně budovy.

ZŠ Salvátor vznikla v roce 1994. Jedná se o jedinou církevní základní školu nejen ve Valašském Meziříčí, ale celém okrese Vsetín. Jejím zřizovatelem je Arcibiskupství olomoucké. Od školního roku 1996/1997 sídlí ve střešní vestavbě areálu městem zřizované ZŠ Vyhlídka. Naplněnost školy se pohybuje kolem 170 žáků. Více na www.zs-salvator.cz.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto budoucího sídla školy: MěÚ Valašské Meziříčí