Žáci ZŠ Žerotínova si připomněli lidickou tragédii

10.06.2021 14:56

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Vzpomínkovou akci na vyhlazení Lidic uspořádali ve čtvrtek 10. června žáci Základní školy Žerotínova ve spolupráci s valašskomeziříčskou Společností pro uchování odbojových tradic (SUOT).
„Symbolicky se tak stalo na školní zahradě, kde od roku 2018 roste živé memento jedné z největších válečných tragédií na našem území tzv. lidická hrušeň,“ informoval tiskový mluvčí meziříčské radnice Jakub Mikuš.
„Jedná se o štěp památného stromu z Lidic, který je poslem naděje a zároveň připomínkou vyhlazení obce v červnu 1942. Zároveň představuje symbol, který můžeme dětem představit v rámci živé výuky historie,“ přiblížil Milan Knápek, ředitel ZŠ Žerotínova.
Žáci si tak spolu s členy SUOT připravili krátké vzpomínkové pásmo a piety se zúčastnili také představitelé města Valašské Meziříčí.
„Je důležité na naši historii a hrůzy spáchané nacisty nezapomínat. I když od konce druhé světové války letos uplynulo 76 let, měli bychom je mít stále v živé paměti, aby se už nikdy nemohly opakovat. Osobně považuji za nezbytné připomínat je srozumitelnou formou také mladé generaci,“vyjádřil se starosta Robert Stržínek, který pozitivně hodnotil i spolupráci ZŠ Žerotínova a Společnosti pro uchování odbojových tradic.
„Vedle pořádání tradičních pietních aktů u příležitosti významných výročí se snažíme působit také na školách. Děti musí mít povědomí o složité cestě, kterou prošli naši předkové ke svobodě,“ řekl Karel Kredba, předseda SUOT.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Valašské Meziříčí