Začala rekonstrukce Čiperovy vily, vznikne zde kulturní a kreativní centrum

23.07.2024 08:58

ZLÍNSKÝ KRAJ – Rekonstrukci Čiperovy vily včetně jejího přilehlého areálu na Burešově ve Zlíně v pondělí 22. července slavnostně zahájili představitelé Zlínského kraje, který bude investorem oprav. „Vznikne zde nové kulturní a kreativní centrum Zlínského kraje, kde se budou setkávat umělci, zástupci kulturních organizací a žáci uměleckoprůmyslových škol. Kraj chce také vilu i přilehlý park zpřístupnit veřejnosti. Rekonstrukce by měla skončit na podzim  příštího roku a náklady budou činit 205 milionů korun,“ uvedla Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
Vilu čeká kompletní rekonstrukce, nové dispozice jednotlivých podlaží, technické instalace a oprava stávajícího historického nábytku a hodnotných prvků včetně vybavení novým nábytkem. Dočká se i nového výtahu, který propojí všechna podlaží.
„Projekt řeší nejen rekonstrukci samotné vily, ale také úpravu jejího okolí, konkrétně rozlehlé historické zahrady, opravu komunikací, vybudování parkovacích míst, rekonstrukci dřevěné terasy a domu zahradníka, rekonstrukci venkovních skladů a zázemí pro areál. Chceme vile vdechnout nový život a věříme, že se stane oblíbeným místem setkávání lidí s tvůrčím duchem,“ řekl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.
V objektu se vybudují specializované učebny, kde budou probíhat vzdělávací workshopy ve spolupráci s krajskými odborně zaměřenými školami. Například sem budou instalovány keramická pec nebo pomůcky pro rytí do skla. Vzniknou zde i prostory pro fotografickou tvorbu či počítačovou grafiku.
Venkovní prostory budou využívány k pořádání venkovních programů a kulturních akcí pod širým nebem. Rekonstrukcí domu zahradníkavznikne prostor pro poskytování ubytovacích služeb.
„V našem kraji dosud neexistuje místo, které by umožnilo soustřeďovat na jednom místě aktivity zaměřené na vzdělávání v oblastech důležitých pro kreativní průmysly, jako jsou užité umění, design, audiovize, sklářství nebo práce se dřevem. Se vznikem nového kulturního a kreativního centra v Čiperově vile se to změní. Sloužit bude k propojení partnerů z kulturní, umělecké a vzdělávací sféry se samotnými tvůrci – designéry, umělci a kulturními organizátory,“ sdělila krajská radní pro kulturu Zuzana Fišerová.
V Čiperově vile bude možné navštívit nově vzniklou expozici, která představí osobnost baťovského ředitele, starosty a ministra Dominika Čipery a rozvine téma architektonického konceptu bydlení ředitelských vil z baťovské doby. Významnou aktivitou bude i činnost edukačního centra, v rámci kterého budou pořádány kreativní tvůrčí dílny, umělecko-řemeslná, sochařská, malířská a designerská sympozia, workshopy a semináře nebo jiné vzdělávací aktivity zaměřené na kreativitu, design a film, určené pro děti i dospělé.
„S dokončením rekonstrukce se počítá na podzim 2025. Celkové náklady dosáhnou 205 milionů korun, z toho 100 milionů by nám měla pokrýt dotace z Národního plánu obnovy. O provoz a udržitelnost kulturního a kreativního centra v Čiperově vile se bude starat 14I15 Baťův institut, příspěvková organizace kraje. V minulých letech objekt vily sloužil Poradenskému a krizovému centru, které se přestěhovalo do nových prostor,“ informovala krajská tisková mluvčí.

Čiperova vila

Historická vila Dominika Čipery, ve své době ředitele firmy Baťa, zlínského starosty a československého ministra, je mimořádnou ukázkou reprezentačního sídla zlínské architektury. Výstavba vily byla zahájena v roce 1939 podle návrhu arch. Vladimíra Karfíka ve stylu anglického venkovského sídla se zajímavým modernistickým prostorovým řešením. Od roku 2002 je zapsána na Seznamu nemovitých kulturních památek. Poté, co musela rodina Čiperova svůj domov opustit, sloužilo sídlo od roku 1947 jako dětský domov. Naposledy se zde nacházelo zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, které zřizuje krajská příspěvková organizace Poradenské a krizové centrum.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj