Začala poslední etapa regenerace sídliště Křižná

24.03.2021 13:30

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Práce na závěrečné šesté etapě regenerace panelového sídliště (dále RPS) Křižná běží naplno. „Dokončeny mají být nejpozději k poslednímu srpnu letošního roku. Původně projektované náklady téměř 25,5 milionu korun se radnici podařilo soutěží snížit na necelých 15 milionů,“ informoval tiskový mluvčí meziříčské radnice Jakub Mikuš.
Město Valašské Meziříčí začalo s postupnou regenerací sídlišť rozdělenou vždy do několika etap v roce 2010. Po úspěšném dokončení RPS Vyhlídka, Pod Oborou a Štěpánov probíhají letos závěrečné práce také na Křižné.
„Šestou etapou regenerace panelového sídliště Křižná završíme opravy všech velký sídlišť v našem městě. V tomto případě jsme původně počítali s projektovanými náklady 25,5 milionu korun, avšak soutěží se nám je podařilo výrazně snížit, a to na bezmála 15 milionů,“ pochvaloval si starosta Robert Stržínek. „Zároveň máme podánu žádost o dotaci ze Státního fondu podpory investic. Ta by, v případě že uspějeme, mohla činit až 6 milionů korun,“ dodal starosta.
Práce probíhají v lokalitě vymezené ulicemi Křižná, Seifertova a Bratří Čapků. „Již tradičně zde dojde k opravě stávajících chodníků, komunikací a parkovišť. Vznikne nové dětské hřiště a kontejnerová stanoviště s polopodzemními kontejnery. Počítáme také s výměnou a doplněním městského mobiliáře či osvětlení,“ vypočítal Aleš Cáb z odboru komunálních služeb radnice s tím, že sídliště ozdobí také šest nových listnatých stromů a květinové záhony. Práce na 6. etapě RPS Křižná mají být dokončeny do 31. srpna letošního roku.
Poté už bude na regeneraci čekat pouze sídliště ve valašskomeziříčské místní části Podlesí. „Jedná se o naše nejmenší sídliště. Ani jeho obyvatele však nechceme o úpravu veřejného prostoru ochudit. Regeneraci zde plánujeme na roky2022 nebo 2023. Po jejím dokončení se nám podaří úspěšně završit dlouholetou snahu o zušlechtění všech našich sídlišť,“ zhodnotil starosta Stržínek.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Valašské Meziříčí