Za peníze EU bude opravena silnice z Březové na Slovensko

28.06.2021 13:47

BŘEZOVÁ - S využitím programu přeshraniční spolupráce se Slovenskem INTERREG V-A bude moci Ředitelství silnic Zlínského kraje rekonstruovat tři a půl kilometru dlouhou silnici III. třídy z Březové v Bílých Karpatech až po státní hranici. Celkové náklady této silniční stavby přesáhnou částku 28 milionů korun.
„Souběžně s rekonstrukcí silnice bude provedeno nezbytné předláždění stávajících chodníků včetně betonových obrub. Investorem rekonstrukce chodníků je obec Březová,“ uvedl tiskový pracovník ŘSZK Vojtěch Cekota.
Zhotovitelem stavby je STRABAG, a. s., Praha. Smluvní cena za tuto zakázku činí 28,383 milionu korun (vč. DPH). Stavba bude z 60 procent spolufinancována z prostředků EU s využitím programu přeshraniční spolupráce se Slovenskem INTERREG V-A. Předpokládá se, že stavební práce budou zahájeny 28. června a dokončeny do 30. listopadu 2021.
Stavební práce budou probíhat za částečného omezení silničního provozu po polovinách šířky vozovky se zachováním provozu řízeným světelným signalizačním zařízením.
Silnice spojuje obce Březová na české straně a Nová Bošáca na slovenské straně. Je tedy významnou komunikací v příhraniční oblasti. V současnosti je silnice v nevyhovujícím, místy až v havarijním stavu.
„Realizace projektu umožní zlepšení dopravních spojení v příhraničním regionu, a tedy také zlepšení možností obchodních, turistických či kulturních kontaktů mezi obyvateli na obou stranách hranice, čímž přispěje ke zkvalitnění životní úrovně jeho obyvatel. Zlepšené technické parametry silnice budou mít pozitivní vliv na životní prostředí, zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a zlepšení komfortu jízdy,“ řekl ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Ředitelství silnic Zlínského kraje