Za lidovými řemesly i valašskou kuchyní zavítejte do Živých dřevěnic

26.08.2021 15:14

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Tři kloboucké dřevěnice, Červený dům, Stará radnice, stodola u domu Josefa Bratmanna i věž farního kostela se o poslední srpnové sobotě otevřou, aby si sem lidé mohli přijít pro jedinečné zážitky.
„Při procházce po historickém centru města se návštěvníci mohou zastavit u valašských chalup, nahlédnout do světnic a přiblížit si živobytí našich předků. Hospodyňky příchozí pohostí, řemeslníci zase vezmou do rukou nářadí a pustí se do práce. Své nástroje nenechají zahálet ani muzikanti, a tak bude na Živých dřevěnicích pěkně veselo. Přijďte si užít příjemnou lidovou atmosféru už v sobotu 28. srpna od 13 do 18 hodin,“ zve tisková mluvčí kloboucké radnice Lenka Zvonková.
„Srdečně zveme na návštěvu Pechancovy dřevěnice, kde uvidíte všední život valašské rodiny, do Pivečkovy dřevěnice, kde se ocitnete v ševcovské domácnosti, a také do dřevěnice na Kosence, kde zavoní v peci upečený chleba, zavrtí se kolovrátek a bude se drhnout peří. A v programu toho bude daleko víc, proto si určitě udělejte čas a vydejte se s námi na putování za valašskými tradicemi,“ řekla Eliška Olšáková, starostka města Valašské Klobouky.
Spolu s dřevěnicemi se návštěvníkům otevřou i další památkové objekty. „Zváni jste do Červeného domu na Masarykově náměstí, kde se podíváte do soukenické i prvorepublikové domácnosti a také do dobové kuchyně z 50. let. Expozice o díle architekta Huberta Gessnera můžete zhlédnout ve Staré radnici a ve stodole na zahradě domu Josefa Bratmanna. A když vystoupáte po schodech do výšin kostelní věže, pokocháte se výhledem na město s nezvyklým nadhledem,“ přidal se Jaroslav Baloušek, ředitel Kulturního a vzdělávacího střediska Valašské Klobouky.
V areálu Kosenky příchozí přivítá lidovými písničkami cimbálová muzika Klobučan. Zruční řemeslníci k tomu před zraky návštěvníků oživí staré tradiční postupy, například kutí kos, výrobu šindelů a metel, tkaní na stavu, paličkování, předení na kolovrátku a další. Lákavou zkušeností pro malé i velké se jistě stane skok do čerstvého bělokarpatského sena. A k občerstvení tu zavoní valašská kyselica, pečené zemáky s česnekem nebo chleba z pece. Dvůr Janíkovy dřevěnice pak nabídne venkovní výstavu obrazů i místo k příjemnému odpočinku.
Akci Živé dřevěnice společně pořádají město Valašské Klobouky, Kulturní a vzdělávací středisko Valašské Klobouky, ZO ČSOP Kosenka, Valašské sdružení Dúbrava, Klub seniorů Valašské Klobouky aNadace Jana Pivečky Slavičín a Římskokatolická farnost Valašské Klobouky.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Valašské Klobouky