Výstava na panelech v Rožnově dokumentuje, jak se žilo před 100 lety

10.04.2021 07:08

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Kulturní agentura T klub navazuje na velmi úspěšnou výstavu obrazů na Masarykově náměstí a výlepových plochách ve městě a připravila další projekt. Tentokrát je to výstava historických fotografií na téma: Jak se žilo před 100 lety. Výstavu je možné zhlédnout do 16. května.
„Z archivu Valašského muzea v přírodě jsme tentokrát vybrali neotřelé historické fotografie zachycující život ve městě a okolí před 100 a více lety. Nejstarší dochovaná fotografie pochází z roku 1825 a následně, v roce 1839 byl vynález fotografie v Paříži představen široké veřejnosti a začal se rychle šířit do světa. Nejstarší vystavená fotografie z Rožnova pochází z roku 1874 a zachycuje stavbu Lázeňského domu,“ uvedl Jakub Sobotka, ředitel pořádající agentury.
Na panelech na Masarykově náměstí jsou vystaveny tzv. „kabinetky“. Jedná se o portréty členů obecního zastupitelstva a význačných osobností spojených s děním ve městě. Objeveny byly v měděném tubusu v makovici věže kostela Všech svatých při rekonstrukci v roce 2007. V Rožnově si tehdy po čas lázeňské sezóny zřizovaly své pobočky fotoateliéry z větších měst. Časem se k nim přidali i fotografové místní.
Na výlepových plochách jsou k vidění další dobová témata jako spolky, divadlo, hudba, řemesla, práce na poli a další. Řada míst již patří historii, k dalším se vážou zajímavé příběhy. „Rožnovská Struha se klikatila městem od horního jezu až do ústí Hážovky u pivovaru. Nedaleko před Paláčkovým mlýnem, z ní byla odváděna voda do venkovního bazénu v zahradě vodoléčebného ústavu. Plovárna zde byla zřízena roku 1909. Koupat se dalo také v samotné Struze, kolem které vedly vycházkové trasy,“ přiblížil osud jedné z fotografií z roku 1928 Sobotka.
„Nechybí ani pohledy na lázeňskou promenádu, portrét sourozenců Jaroňkových, záběry z dějinných událostí na Masarykova náměstí, zprovoznění železnice, skupinové portréty spolků a zachycení práce a obživy na Valašsku. Celkem je vystaveno 71 fotografií na 15 místech,“ dodala tisková mluvčí rožnovské radnice Petra Graclíková.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Rožnov pold Radhoštěm