Výstava komiksů Rychlých šípů zdobí budovu rožnovského kina Panorama

13.03.2021 12:19

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Promítání v kině sice aktuálně není možné, ale pracovníci T klubu kulturní agentury nezahálí a rozhodli se využít k výstavě samotnou budovu kina Panorama v Rožnově pod Radhoštěm. Návštěvníci zde mohou nalézt komiksy inspirující se příběhy legendárních Rychlých Šípů. Výstava bude volně přístupná do neděle 18. dubna.
„Chátrající budova kina Panorama ožila novými příběhy legendárních Rychlých šípů. Výstavu pořádá T klub kulturní agentura ve spolupráci s rožnovským rodákem Tomášem Prokůpkem, který se dlouhodobě zabývá historii českého komiksu. Ten také přišel s nápadem sestavit antologii současných tvůrců u příležitosti 90. výročí od prvního vydání Rychlých šípů. Podařilo se mu získat podporu nakladatelství Akropolis i skautské nadace Jaroslava Foglara,“ uvedla tisková mluvčí rožnovské radnice Petra Graclíková.
„Rychlé šípy představují nepřehlédnutelný fenomén domácí popkultury, jehož význam záhy překročil hranice obrázkového seriálu a který zásadně ovlivnil řadu následujících generací čtenářů. Ani jemu se ale nevyhýbá postupné stárnutí, a tak stálo za to vyzkoušet, jestli je dnes možné vytvořit nové příběhy Rychlých šípů, jež by dokázaly oslovit současné čtenáře, a přitom si zachovaly alespoň některé výrazné rysy originálních příběhů,“ upřesnil svůj záměr Prokůpek.
Výstava na vnějších plochách rožnovského kina nabízí výběr z této antologie, která vyšla knižně v roce 2018. Kromě snahy ukázat různorodost jednotlivých interpretací představuje také autory z valašského regionu. Kromě Tomáše Prokůpka žije v Rožnově pod Radhoštěm Jan Pomykač, a v blízkém Valašském Meziříčí Jiří Palát (Youry) a Michal Lamprecht (Tzv. Lampa).
„Výstava určitě zaujme generaci, která na Rychlých šípech vyrůstala, cílíme ale také na mladé publikum, žáky a studenty, kteří se s tvorbou Jaroslava Foglara seznamují v rámci školní výuky. Výstavou jim chceme přiblížit různorodý komiksový svět, a také vzbudit zájem o původní příběhy Rychlých šípů,“ dodal Jakub Sobotka, ředitel T klubu. Výstava bude volně přístupná do neděle 18. dubna, v případě zahájení promítání kina se přesune z vitrín do vestibulu budovy.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm