„Vydržte dodržovat pravidla, ať to zvládneme,“ žádá vedení města a nemocnice

21.03.2021 13:40

VSETÍN - Počty COVID pozitivních pacientů ve Vsetínské nemocnici v posledních dvou týdnech narůstají. Intenzivní péče se pohybuje na hraně svých kapacit již několik týdnů a aktuálně přibývají pacienti i na dvou standardních covidových jednotkách.
„Celkem zdravotníci pečují o 48 pozitivních pacientů, z nichž devět je na lůžkách intenzivní péče. Podle aktuálních statistik je procentní nárůst pozitivních případů ve srovnání s předcházejícím týdnem v okrese Vsetín druhý nejvyšší v rámci České republiky. Vedení nemocnice a města žádá občany, aby i nadále respektovali nastavená pravidla a společně se zdravotníky udělali maximum pro zlepšení situace v dalších dnech,“ informovala tisková mluvčí nemocnice Lenka Plačková.
„Chci poděkovat všem, kteří respektují a dodržují protiepidemická opatření, a také zdravotnickému personálu za jejich vyčerpávající práci. Současná situace je pro mnoho z nás náročná a zdlouhavá, ale v zájmu nás všech je i nadále chránit své zdraví ohleduplností a dodržováním platných pravidel,“ uvedl starosta Vsetína Jiří Růžička. 
Vsetínská nemocnice má na standardních lůžkových jednotkách aktuálně (ke čtvrtku 18. března) ještě devatenáct volných lůžek pro pacienty s covidem a je připravena i na jejich další rozšíření, pokud by se situace dále zhoršovala. 
„Nicméně v intenzivní péči jsme na hranici kapacity už delší dobu, a to v celém kraji, proto vnímám potřebu znovu vydat směrem k občanům apel na zodpovědné chování a dodržování opatření i v příštích dnech. Ve srovnání počtu nakažených ve Zlínském kraji se situací v ostatních krajích České republiky jsme na tom stále dobře, ale je jednoznačné, že vlna postupuje ze západu na východ, a když se podíváme na data posledního týdne, pak nejvyšší procentuální nárůst nemocných je právě ve vsetínském okrese,“ vysvětlila ředitelka Vsetínské nemocnice Věra Prousková. 
Na ARO a jednotce intenzivní péče v interním pavilonu je volná kapacita minimální. „Jsou dny, kdy není volné ani jedno intenzivní lůžko. Přibývá pacientů v kritických stavech, vyžadujících péči na JIP nebo přímo na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Zatímco na podzim tito pacienti tvořili zhruba čtrnáct procent všech hospitalizovaných, dnes je to již více než dvacet procent. Tlak na intenzivní lůžka je enormní. Vše již trvá velmi dlouho a zdravotníci jsou unavení, fyzicky i psychicky. Jejich lidské rezervy nejsou bezedné,“ konstatoval primář ARO, koordinátor intenzivní péče v rámci Vsetínské nemocnice Marek Proksa. 
Největší nadějí na zvládnutí stávající situace je podle ředitelky Vsetínské nemocnice právě zodpovědné chování a očkování.
„Navyšují se ale i kapacity odběrového centra, především antigenního. Tady bych chtěla vyzvat všechny zájemce, aby nepřicházeli na antigenní test, pokud mají příznaky onemocnění, zejména zvýšenou teplotu, bolesti kloubů a podobně. V takovém případě je potřeba po dohodě s praktickým lékařem vyhledat spíše test PCR, čímž se urychlí potvrzení pozitivity a zejména následné trasování kontaktů,“ apelovala ředitelka.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Vsetínská nemocnice