Východní Morava je rájem pro cyklisty, nabízí trasy podél řek i adrenalinové vyjížďky

26.06.2021 13:59

Cyklisté si mohou vybírat z tras, které vedou podél řek a kde lze cykloturistiku kombinovat i s lodní plavbou. Krásné výhledy pak nabízí hřebenovky a adrenalin si lze užít v bike parcích a single trailech. Atmosféru cyklistických výletů podtrhuje setkání s živým folklorem – v regionu se stýkají národopisné oblasti Haná, Slovácko a Valašsko.
Jedna z nejdelších cyklostezek vede podél Baťova kanálu a řeky Moravy. Trasa propojující historická města Kroměříž a slovenskou Skalicu je dlouhá více než 80 kilometrů. Na ni pak navazují stezky a trasy v okolí. Cyklostezku mají v oblibě jak dálkoví cyklisté, tak i in-line bruslaři, neboť povrch trasy je převážně asfaltový. Je velmi vhodná pro rodiny s dětmi, seniory i vozíčkáře, kteří ocení takřka absolutní rovinu a přehledný terén. Podél trasy se nachází i řada zajímavých turistických cílů.

V úseku od Napajedel je možné využívat také organizované plavby loděmi. Podrobné plavební řády jsou uvedeny na turistickém portálu www.vychodni-morava.cz/vm3/organizovane-plavby   Novinkou jsou jednosměrné plavby, kdy část úseku pak mohou turisté jet na kole nebo na in-line bruslích. Zážitkem jsou také páteční plavby s ochutnávkou vín. Provozovatel ale doporučuje rezervovat si místa na lodích Morava nebo Hollandia s dostatečným předstihem. A než vyplujete z Napajedel, nabízí se návštěva zdejšího muzea nebo barokního zámku, který byl mimo jiné spojen s firmou Baťa. Během letních prázdnin je zámek zpřístupněn kromě pondělí každé odpoledne. Podél řeky Baťova kanálu cyklisté dorazí až do Starého Města, kde je možné navštívit unikátní KOVOZOO, v níž je od června otevřena zážitková kovárna. Každý návštěvník si může vyzkoušet, co všechno obnáší kovářské řemeslo.

Ke Slovácku neodmyslitelně patří víno a nejinak je tomu v jeho srdci – Uherském Hradišti a blízkém okolí. Do vinohradů se lze vydat na kole v rámci tradiční akce Na kole vinohrady 10. července, kdy budou v Uherském Hradišti pro zájemce připraveny a pečlivě značeny čtyři cyklotrasy a jedna pěší. K dispozici bude také mobilní aplikace a brožura s mapou. Některé trasy jsou rovinnější, některé vedou kopcovitým terénem. Každý má možnost vybrat si dle svých sil a odhodlání. Nebo podle vinařství, která chce navštívit.

Ze Slovácka se dá na kole vyjíždět také do Chřibů či do Bílých Karpat, které nabízejí i náročnější terény a zajímavé cíle – například zámek Buchlovice, hrad Buchlov, Archeoskanzen a Živou vodu v Modré, Velehrad, vinné sklepy v Mařaticích, Polešovicích. Nabízí se také výlet po rovině do Kroměříže, kde si lze prohlédnout Arcibiskupský zámek a zahrady.

Cyklisté mají v oblibě Hostýnské vrchy, které nabízejí pohodové trasy v čisté přírodě, ale i zajímavé cíle, mezi které patří třeba poutní areál Svatý Hostýn s barokní bazilikou a křížovou cestou od slovenského architekta Dušana Jurkoviče či rozhledna na Kelčském Javorníku. Kopcovitý terén vybízí každoročně také vyznavače cyklistiky ke změření svých sil v několika závodech. Jedním z hlavních a tradičních je Bikemaraton Drásal, který v Holešově odstartuje 26. června.

Z Hostýnských vrchů řada cyklotras vede až na Valašsko, kde si lze užít cyklistiku v údolích řek Vsetínské Bečvy a Rožnovské Bečvy. Ti zdatnější pak mohou vyrazit do kopců a užívat si krásnou přírodu a panoramatické výhledy na hřebenovkách. Část z nich dokonce lemuje i česko-slovenskou hranici, například trasa z Kohútky přes Portáš, Kasárna až do slovenského Makova. Výzvou mohou být výjezdy z údolí Rožnovské Bečvy směrem na Pustevny nebo na hřebenovky v okolí Valašského Meziříčí. Osvěžení v horkých letních dnech nabízejí nejen koupaliště, ale také přehrady a jezera, například tzv. Valašský Balaton v Novém Hrozenkově nebo přehrady Bystřička či Horní Bečva.

Novinkou je mezinárodní cyklostezka BEVLAVA (www.bevlava.cz), která spojuje údolí řek Vsetínské BEčvy, VLáry a VÁhu. Cyklisty zavede do krásné krajiny moravsko-slovenského příhraničí, od Beskyd, přes Bílé Karpaty až do Pováží. Celá trasa vede údolími i krajinou lesů, horských orchidejových luk, sadů a pastvin. Na dosah je řada kulturních památek a přírodních zajímavostí.

Celá cyklostezka není dosud dokončena, přesto již nyní výrazně zvyšuje komfort a bezpečnost cyklistů. Na severní části BEVLAVY je hotový desetikilometrový úsek z Lužné do Ústí u Vsetína, kde se cyklostezka připojuje na vsetínskou část Cyklostezky Bečva. V jižní části se nabízí 27 km dlouhá jízda z Valašských Klobouk přes Brumov-Bylnici do slovenské Nemšové, kde je možné se napojit na Vážskou cyklomagistrálu a pokračovat až do Trenčína. Jen je potřeba počítat s tím, že necelé 4 km přes česko-slovenskou hranici je zatím potřebné s opatrností  překonat po silnici I/57.

Určitě stojí za to navštívit Valašské Klobouky, prohlédnout si zdejší muzeum s expozicí nejslavnějšího místního řemesla – soukenictví. Zajímavá je také interaktivní expozice Babiččina komůrka či Modrotisková poštovní dílna. Za výšlap do kopce stojí hrad v Brumově-Bylnici, kde se v létě konají divadelní představení, filmové večery i koncerty. Po celou sezónu je v areálu hradu připravena hra a zábava pro děti. Při poznávání okolí nevynechejte obec Lačnov se zajímavými skalami či Horní Lideč s celoročně přístupnou expozicí česko-slovenského mechanického betlém.

Jízdní kolo si užijete i v největších moravských lázní Luhačovice, které nabízí dostatek příležitostí pro odpočinek a relaxaci. I odtud lze vyrážet do okolí. Například můžete poznávat krajské město Zlín, kde je možné se v Muzeu jihovýchodní Moravy seznámit s fenoménem firmy Baťa či s cestovateli Miroslavem Zikmundem a Jiřím Hanzelkou. V Krajské galerii výtvarného umění lze spatřit mistrovská výtvarná díla nebo se seznámit s historií designu. V samotném centru je k vidění také moderní funkcionalistická architektura.

Inspirace a trasy po Východní Moravě, včetně aktuálních informací o cyklistických akcích, závodech a dalších aktivitách získáte na webu www.vmnakole.cz. Zde jsou také informace o ubytovacích a gastro zařízeních, o místech, kde lze dobíjet elektrokola nebo kde najít servis. Novinkou jsou v některých městech také sdílená kola.
Centrála cestovního ruchu Východní Moravy

Foto: Archiv CCRVM, SNZ