Vsetínská Výstava na stromech ukazuje pěstování bavlny v Indii

04.10.2021 14:07

VSETÍN - Do 9. října si mohou zájemci ve Vsetíně prohlédnout sedmý ročník Výstavy na stromech, jejím že tématem je pěstování bavlny v Indii.

Plakátová celorepubliková výstava koordinovaná organizací Fairtrade Česko a Slovensko nazvaná Život v bavlně je k vidění na desítkách míst celé republiky a Vsetín není výjimkou. Zde se o její instalaci postaral Líska, z. s.. Letošní ročník se zaměřuje na podmínky pěstování bavlny v Indii a upozorňuje na důležitá témata, jako zacházení s vodou, chudobu pěstitelů nebo geneticky modifikované plodiny. 

„Výstava na stromech je výstavový happening na podporu důstojné práce, a koná se každý rok v říjnu během Týdne důstojné práce. Zaměření happeningu se mění každoročně: po kávě, koželužnách, banánech, obuvi, kakau a budoucnosti práce její autoři pro letošek nachystali výstavu k pěstování bavlny s názvem Život v bavlně,“ informovala tisková mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková. 

Bavlna patří mezi nejdůležitější textilní suroviny. Většina pochází od drobných pěstitelů jako je Katha Mahananda z indického družstva Pratima Organic Grower Group. „Způsob pěstování bavlny i celý svět oblékání a módy potřebuje změnu. Stojí totiž na drancování přírody a zneužívání pěstitelů bavlny i zaměstnanců textilních továren. Prostřednictvím fotografií napojených na systém Fairtrade nahlédneme do života pěstitelů bavlny a je třeba se nad nimi zamyslet nad možnostmi udržitelnější produkce: bez plýtvání vodou, bez genetické modifikace bavlníků, s minimem pesticidů, bez dětské práce, s lepšími výkupními cenami a šetrnějším přístupem k životnímu prostředí,“ vysvětlila Hana Malíková, ředitelka Fairtrade Česko a Slovensko.

„Ve Vsetíně lze výstavu zhlédnou na Dolním náměstí, parku u vsetínského zámku a také v hájence v Semetíně,“ informovala Iva Koutná z Lísky. 
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Vsetín