Vsetínská radnice žádá o dotaci pro arboretum

13.03.2021 15:19

VSETÍN - Pokud město Vsetín uspěje se svou žádostí o dotaci z programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika, vyroste v průběhu příštích dvou let v areálu arboreta v Semetíně krytý altán s možností posezení, který bude možné využívat například i jako venkovní učebnu.
„Zastupitelé na svém únorovém zasedání schválili jak finanční spoluúčast města ve výši 15 procent nákladů, tak i předfinancování celého projektu z městské pokladny. V případě realizace se projekt uzavře semetínským setkáním dětí ze Vsetína a ze slovenských Trenčianských Teplic, které jsou jeho partnerem,“ uvedla tisková mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.
Arboretum Semetín je mimo zimní období častým cílem návštěv školních či předškolních dětí, míří do něj také mnoho turistů, které zajímají rozlišné druhy tradičních i cizokrajných dřevin, jež zde rostou.
„Vzhledem k tomu, že arboretum je zajímavostí našeho města, o které se mnoho neví, snahou radnice je jeho přírodní krásy zpropagovat nejen v našem okolí, ale například i v partnerském městě Trenčianské Teplice. V rámci výše zmíněného dotačního programu, který je zaměřen na zachování, ochranu, podporu a rozvoj přírodního a kulturního bohatství proto podala ve spolupráci se slovenskými partnery žádost o dotaci, jež by umožnila setkání dětí z obou měst, ale i vylepšení propagace a zázemí arboreta,“ pokračovala mluvčí. 
Právě to by se mělo v případě získání dotace rozšířit o kryté dřevěné odpočívadlo o rozměrech 5 x 7 metrů, v němž by bylo umístěno šest stolů a dvanáct lavic, umožňujících posezení, ale například i výuku na čerstvém vzduchu. Součástí projektových aktivit by bylo mimo jiné i vydání publikace o arboretu či informační tabule. Celý projekt by pak uzavřelo setkání zástupců obou partnerů, především školáků, z obou měst.
„I přesto, že není jasné, zda město se svou žádostí uspěje, zabývali se projektem zastupitelé. Ti totiž museli ještě před rozhodnutím dotačního orgánu schválit případnou spoluúčast města a předfinancování celého projektu z městské pokladny. Celkové náklady by se měly pohybovat kolem 600 tisíc korun, spoluúčast města by činila 15 procent z této částky.
Samotná realizace projektu v případě získání dotace proběhne od listopadu letošního roku do konce října 2022,“ dodala Jana Raszková.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Vsetín