Vsetínská radnice pořídila nové kontejnery pro ukládání olejů a tuků z domácností

14.05.2021 09:43

VSETÍN – Vsetínská radnice rozšířila portfolio tříděných odpadů o možnost ukládání jedlých olejů a tuků, a to do osmnácti nově rozmístěných hnědých nádob o objemu 120 litrů. Až dosud bylo možné je ekologicky likvidovat odevzdáním ve sběrném dvoře. Málokdo tak ale činil, a často tak končily v odpadech, poté v kanalizaci a následně v čistírně odpadních vod, kde způsobovaly problémy.
„Rozhodli jsme se proto umožnit lidem tuky a oleje odevzdávat do kontejnerů i v blízkosti jejich bydlišť,“ vysvětlil starosta Jiří Růžička s tím, že město tak plní své povinnost i nad rámec nové legislativy.
„Po papíru, sklu, plastu a kovech bude tedy možné třídit i tuto komoditu,“ uvedl místostarosta pro oblast životního prostředí Pavel Bartoň a dodal, že v prvním květnovém týdnu Technické služby Vsetín, s. r. o. rozvezly osmnáct 120 litrových hnědých kontejnerů po celém městě. „Počet nádob i lokality, kde jsou umístěny, se mohou časem dle aktuální situace ještě měnit,“ doplnil Bartoň.
Do nádoby na sběr jedlých olejů a tuků tedy patří použité jedlé oleje a ztužené tuky z domácností například fritovací oleje či oleje po smažení. Naopak do nich nepatří technické oleje (motorové, převodové, hydraulické), maziva a kapaliny. Použité tuky a oleje se vhazují do kontejnerů v uzavřených plastových nádobách.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Vsetín