Vsetínem projede závod automobilových veteránů

24.06.2021 15:24

VSETÍN - Silnice Valašska budou ve dnech 25. a 26. června brázdit automobiloví veteráni. Účastníci premiérového ročníku Moravian Wallachia Classic, který se stane druhým podnikem nového šampionátu Classic Challenge setinových rally, zavítají v pátek 25. června také do Vsetína. Záštitu nad touto atraktivní podívanou převzal starosta Jiří Růžička.

„Setinová rally je zážitková jízda pravidelnosti. Koná se za běžného silničního provozu, jehož pravidla musí účastníci samozřejmě dodržovat. Posádky absolvují trať dle přiděleného rychlostního průměru a snaží se v cíli dosáhnout předem stanoveného času s přesností na minutu,“ vysvětlil hlavní pořadatel Moravian Wallachia Classic Roman Fluxa.

Premiérový ročník Moravian Wallachia Classic bude spolu s jihočeskými Spring Classic a South Bohemia Classic součástí třídílného seriálu Classic Challenge. Účastníky čeká během dvou dnů na Valašsku porce více než čtyř stovek kilometrů. V pátek 25. června se vydají z centra dění ve Velkých Karlovicích přes Vsetín, Luhačovice a Valašské Klobouky zpět do místa startu. Následující den pojedou z Velkých Karlovic přes Bílou, Ostravici, Frenštát pod Radhoštěm, Kopřivnici a Valašské Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm, kde akci zakončí v prostorách Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě.

„Aktuálně máme přihlášeno 45 posádek. Nejstarším a jedním z nejzajímavějších aut ve startovním poli je MG TC z roku 1947 posádky Pavel Lamla – Hana Lamlová. Na start by mělo dorazit i osm vozů Porsche a dva vozy Ferrari,“ uvedl hlavní pořadatel Moravian Wallachia Classic. 
„Díky našemu generálnímu partnerovi, společnosti Tatra Trucks, jsme vyhlásili Pohár Tatra, v jehož rámci je přihlášena světově proslulá Tatra 87, ikonická 603 a poslední z produkce osobních vozů Tatra 613. Pokud vše dobře dopadne, představí se na startu v roli předjezdce i unikátní replika Tatry Targa Florio, jinak vystavená v Muzeu Tatry Kopřivnice. Originály, kterých byly vyrobený pouhé tři kusy, se účastnily mnoha automobilových závodů. Neslavnější byl závod na sicilské trati Targa Florio roku 1925, kde dva tyto vozy obsadily ve své kategorii první a druhé místo a navíc překonaly rekord trati,“ dodal Roman Fluxa.

Občany Vsetína bude jistě zajímat především páteční etapa vedoucí přes naše město. Ta odstartuje ve 14 hodin ve Velkých Karlovicích. Posádky bude na trase čekat test před vsetínským zámkem a těsně před 15. hodinou by první vozidlo mělo dorazit na Dolní náměstí. 
„Z důvodu průjezdu Vsetínem bude v pátek 25. června od 11 do 18 hodin odkloněna autobusová městská hromadná doprava z Dolního náměstí na ulici Na Příkopě. Žádám tímto cestující o shovívavost,“ doplnil Fluxa.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Vsetín  

 

Michal Horský