Vsetín a firma Recovera představili nový způsob zpracování gastroodpadu
VSETÍN - Město Vsetín učinilo další krok v rozvoji nakládání s odpady. V areálu Technických služeb Vsetín představila firma Recovera Využití zdrojů a. s. proces efektivního zpracování gastroodpadů a biologicky rozložitelných odpadů. „Město teď ve spolupráci s firmou dokáže v mnohem větší míře využít tento druh odpadu a zajistit tím správné nakládání s gastroodpady v souladu s legislativními požadavky a Plánem odpadového hospodářství ČR,“ uvedla Jana Raszková, vsetínská tisková mluvčí.
„Záměrem bylo mít v areálu kompostárny vsetínských Technických služeb místo pro soustřeďování a úpravu gastroodpadů v režimu zákona č. 541/2020 Sb. a zákona o veterinární péči č. 166/1999 Sb. Díky tomuto novému provozu můžeme bezproblémově shromáždit a zpracovat odpady z denních svozů z území města a okolí. Část odpadů bude přímo v provozu zpracována pomocí elektrického kompostéru na organické hnojivo a část odpadu bude odvážena k energetickému využití v koncovém zařízení,“ popsal proces Petr Salamon, oblastní manažer obchodu společnosti Recovera.
S gastroodpady a zejména s vedlejšími živočišnými produkty se nakládá podle zvláštních předpisů. Vznikají v potravinářských a gastronomických provozech a do areálu kompostárny Technických služeb Vsetín budou sváženy převážně ze školních jídelen, ale také z restauračních zařízení nebo firemních stravovacích zařízení z města a okolí.
„Je dobře, že toto zřízení na území Vsetína máme, díky tomu se ulehčí svoz zbytků jídla zejména školám i jiným gastronomickým provozům z celého mikroregionu. Samozřejmě to neznamená, že máme přestat vychovávat děti v tom smyslu, aby po sobě nechávaly nejen ve školních jídelnách co nejméně zbytků od jídla. Ideálním stavem je, že se zbytky vůbec nevytvářejí,“ poznamenal starosta Vsetína Jiří Čunek.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Vsetín