Voda v Kroměříži uzavřela silnici, domov ve Vážanech je evakuován

14.09.2024 19:27

KROMĚŘÍŽ - Silnice mezi částmi Kroměříže Kotojedy-Vážany byla dnes kvůli velké vodě uzavřena. Kvůli tomu, že své koryto opustila říčka Kotojedka, byl odpoledne evakuován Domov pro seniory a Domov se zvláštním režimem Vážany.
„Povodňová komise k těmto opatřením přistoupila s ohledem na bezpečnost občanů,“ poznamenal starosta Tomáš Opatrný. Kroměříž dnes trápí rozvodněné menší toky a voda valící se z polí. Řeka Morava se blíží dosažení prvního stupně povodňové aktivity.
  Ve Vážanech vznikly dnes v polích velké vodní laguny. Půda je nasycená, voda zaplavila novou cyklostezku Kotojedy -Vážany a začala téct i na silnici, která tak musela být uzavřena. Své domovy muselo opustit 111 klientů vážanského domova.
„Šestnáct z nich si vzali k sobě rodinní příslušníci. Většina ostatních klientů odjela do Domova pro osoby se zdravotním postižením Barborka, někteří pak do Domova pro seniory U Kašny a do Domova se zvláštním režimem Strom života,“ popsala Dagmar Klučková, ředitelka Sociálních služeb města Kroměříže, pod které domovy patří.
Hasiči v noci na dnešek i dnes ve městě zasahovali i na několika dalších místech, kde zejména čerpali vodu. Jeden ze zásahů byl například v ulici Polní ve Vážanech, kde voda z polí ohrožovala rodinné domy. Voda z polí zaplavila také silnici mezi Drahlovem a Zlámankou, která byla dnes také asi na půl hodiny uzavřena. Hasiči spolu se zaměstnanci města dnes také prověřovali možnosti evakuace několika osob bydlících na odlehlých místech na okraji města, která také ohrožuje povodeň.
Město monitoruje i hladiny říčky Moštěnky a potoků. Nahoru jde i hladina řeky Moravy, které v 18 hodin podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu chybělo k dosažení prvního stupně povodňové aktivity asi 15 centimetrů. „Prognóza meteorologů ohledně řeky Moravy se ale zlepšila. V pátek předpovídali dosažení hladiny osm metrů, nyní jsme na maximálních asi 620 centimetrech, což by koryto mělo udržet. Ale zůstáváme ostražití, předpověď se může měnit,“ doplnil Opatrný.
Město ve spolupráci se společnostmi Vodovody a kanalizace Kroměříž a Kroměřížské technické služby (KTS) připravilo zhruba 13.100 pytlů, které byly naplněny asi 300 tunami písku. „Plnilo je více než 100 lidí, chtěl bych všem dobrovolníkům poděkovat,“ řekl Opatrný. Město od pátku pytle umisťuje ke svým objektům, ale rozdávalo je zdarma i občanům ohrožených lokalit. Další pytle s pískem nyní k dispozici nejsou, povodňová komise se ale snaží další pytle i písek zajistit.
„Město kvůli hrozícím záplavám v pátek uzavřelo lávku pro pěší přes řeku Moravu, kde pracovníci KTS odstranili zábradlí. Do odvolání se v Kroměříži parkuje zdarma. Lidé z ohrožených oblastí mohou po dohodě s majitelem výstaviště využít i část tamního parkoviště. Město také kvůli silnému větru uzavřelo cyklostezku z Kroměříže do Kvasic. Povodňová komise důrazně doporučuje, aby se lidé vyhýbali lesům i městským parkům, a to včetně Bezručova parku. Uzavřen je hřbitov ve Velehradské ulici v Kroměříži. Zrušeny byly na víkend i na pondělí plánované kulturní a společenské akce,“ tlumočil Jan V Ondráček, kroměřížský tiskový mluvčí.
Aktuální stav hladiny vodních toků mohou občané sledovat na webu ČHMÚ https://hydro.chmi.cz/hpps/?id=act&key=map&sx=1722724.5&sy=6415123.5&sz=1 nebo na webu Povodí Moravy https://sap.pmo.cz/portal/Sap/cz/pc/.
Základní rady pro občany v záplavových územích zveřejnil na svém webu Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, viz odkaz https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-vzhledem-k-vystraham-chmu-doporucuji-obcanum-pripravit-se-na-povodne.aspx.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž