Víkend Hudební Kroměříže přinese koncerty v Květné zahradě i seminář o baroku

12.08.2021 15:43

 KROMĚŘÍŽ - Od pátku 13. srpna obohatí kulturní dění v Kroměříži festival klasické hudby. Program Hudební Kroměříže nabídne veřejnosti setkání s hudebními osobnostmi, jako jsou dirigent Tomáš Netopil, houslista Jiří Vodička, cembalistka Barbara Maria Willi nebo sopranistka Kateřina Kněžíková.
„Slavnostní zahajovací koncert i komorní barokní koncert Moravský polibek Sasku se odehrají ve výjimečném prostředí Květné zahrady,“ uvedla tisková mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.
Festival Hudební Kroměříž je doprovodným programem mezinárodní Letní hudební akademie Kroměříž (LHAK). Letos je už po čtvrté příležitostí pro mladé hudební talenty načerpat nové znalosti a zkušenosti od špičkových interpretů v oborech klasické hudby. Ti se pak představí nejen jako lektoři akademie, ale předvedou své umění i na veřejných vystoupeních. „Věřím, že nabídneme divákům a posluchačům neopakovatelné prožitky a skvělou atmosféru,“ řekla výkonná ředitelka projektu Jana Kubáčová.
„Festival i akademii otevře Slavnostní zahajovací koncert ve skleníku Květné zahrady. Zde v pátek 13. srpna od 19 hodin vystoupí houslista Jiří Vodička, loňský laureát LHAK Roman Červinka a Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín pod taktovkou Tomáše Netopila. Zazní skladby Johannese Brahmse, Niccolò Paganiniho, Pabla de Sarataseho a Modesta Petroviče Musorgského,“ sdělila Martykánová.

V sobotu 14. května od 16 hodin je v prostorách kroměřížské konzervatoře připraven seminář Ozdoby v barokní hudbě. Povede jej oceňovaná česko-německá cembalistka Barbara Maria Willi. Její hudební umění si mohou zájemci poslechnout o den později na komorním barokním koncertu Moravský polibek Sasku. Odehraje se v neděli 15. srpna od 19 hodin v rotundě Květné zahrady, a kromě Barbary Marie Willi se na něm představí i pěvkyně Kateřina Kněžíková a Bella Adamová, Tomáš Netopil jako houslista, violista Petr Nikl či cembalistka Monika Woźniak. Na programu je Johann Sebastian Bach, Georg Muffat, Georg Friedrich Händel, Johann Heinrich Schmelzer a Heinrich Ignaz Franz von Biber.

„I v dalších dnech bude možné navštívit koncerty a besedy zaměřené na klasickou hudbu. Detailní program a možnost nákupu i rezervace vstupenek je k dispozici na hudebnikromeriz.cz,“ dodala Kateřina Martykánová.

Více informací také na www.academykromeriz.com
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Letní hudební akademie Kroměříž