Veřejná předvánoční sbírka se bude konat i letos

08.10.2021 17:17

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Peníze, které se letos vyberou v tradiční předvánoční sbírce města, poputují do Diakonie ČCE - střediska CESTA. Charitativně zaměřenou veřejnou sbírku pořádá město Uherské Hradiště před Vánoci každým rokem, a to již od roku 2003.

„Peníze, které se ve sbírce vyberou, již tradičně připadají některému ze sociálních zařízení či spolku nebo organizaci, které pečují o děti a mládež. V letošním roce se sbírka uskuteční pro Diakonii ČCE - středisko CESTA. Rozhodla o tom Rada města Uherské Hradiště,“ informoval tiskový mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma. 

Sbírka bude letos zahájena 26. listopadu a skončí 29. prosince. Tak jako v posledních letech i letos budou ke sbírce využity tři pokladničky. Jedna bude umístěna na Masarykově náměstí u dřevěného betlému, další dvě pokladničky najdou lidé ve Slováckém muzeu a v Uherskohradišťské nemocnici.

„Podle informací podaných Diakonií, by byl případný výtěžek sbírky využit pro službu s názvem Sociálně terapeutická dílna, a to na vypalovací pec, případně materiál pro rukodělnou výrobu. Diakonii ČCE - středisku CESTA připadly peníze z veřejné předvánoční sbírky naposledy v roce 2016,“ sdělil Jan Pášma. 

Vloni výtěžek sbírky putoval Zdravotnímu ústavu paliativní a hospicové péče PAHOP a Akropolisu. PAHOPu vynesla sbírka 54.497 Kč, pro Akropolis se podařilo vybrat 5.178 korun..

Také předloni byl výtěžek předvánoční sbírky vysoký, lidé do pokladniček vložili skoro 60 tisíc, peníze připadly nízkoprahovému zařízení TULIP.Dosavadní rekord sbírky v hodnotě takřka 71 tisíc korun padl v roce 2017.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Uherské Hradiště