Ve Zlínském kraji má v noci spadnout 20 až 40 milimetrů srážek, řeky budou kulminovat ze soboty na neděli

14.09.2024 21:03

ZLÍNSKÝ KRAJ – Zlínský kraj je v souvislosti s hrozícími povodněmi v pohotovosti. Prognózy na dnešní noc jsou ale podle meteorologů v tuto chvíli příznivější, než se očekávalo. „V území by mělo přes noc spadnout v průměru kolem dvaceti milimetrů vody na metr čtvereční, místy může být úhrn srážek vyšší až 40 milimetrů. Informoval o tom dnes zástupce Českého hydrometeorologického ústavu na zasedání povodňové komise Zlínského kraje, která se uskutečnila v 16 hodin v Baťově mrakodrapu,“ sdělila Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
Kvůli stoupající hladině říčky Kotojedky bylo dnes odpoledne preventivně evakuováno 111 klientů Domova pro seniory a Domova se zvláštním režimem Vážany na Kroměřížsku. Na místě byl také hejtman Radim Holiš. „Starosta Kroměříže vyhodnotil situaci a rozhodl o evakuaci městského zařízení. Vzhledem k tomu, že jsou v domově také imobilní klienti a přesun takového množství lidí trvá několik hodin, bylo správné reagovat s předstihem,“ uvedl Radim Holiš s tím, že podle aktuálních informací se neočekává v následujících hodinách stěhování dalších zařízení v kraji.
„Lokálně způsobují problémy rozvodněné říčky a potoky. Na polích se tvoří laguny, které místy komplikují dopravu. Z důvodu nadměrného množství vody byl odpoledne uzavřen úsek silnice D55 u Hulína. V kraji bylo kvůli vodě uzavřeno také několik místních silnic. Situace se vyvíjí každou hodinu,“ dodal hejtman.
Obávaný soutok rozvodněných řek Moravy a Bečvy by podle aktuálních předpovědí mělo koryto Moravy pojmout ve všech kritických oblastech. Na třetí povodňový stupeň má hladina řeky vystoupat zítra ve Spytihněvi a v Kroměříži, její vylití z břehů se v tuto chvíli nepředpokládá. Vsetínská a Rožnovská Bečva mají kulminovat v noci ze soboty na neděli.
„Dobrou zprávou je, že podle předpovědí, by měly srážky zítra odpoledne ustávat. Deště se mohou vrátit ještě v pondělí, ale toto množství by měly hladiny toků zvládnout,“ uzavřel hejtman Radim Holiš.

Vlastimil Langer

Zdroj: Zlínský kraj
Řeka Morava. Foto: Archiv SNZK