Ve zlínské teplárně zaznamenali rekordních tisíc dní bez pracovního úrazu

28.06.2021 14:31

ZLÍN – Výrobce tepla pro zlínské domácnosti a firmy, Teplárna Zlín,  která je součástí energetické skupiny  Sev.en Energy, dosáhl významného úspěchu v oblasti Bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci („BOZP“).
„Zavedený systém bezpečnosti a ochrany zdraví při práci nejen dlouhodobě dodržujeme, ale také neustále optimalizujeme. To vyžaduje nemalé investice, ale hlavně každodenní aktivní přístup našich zaměstnanců. Úspěch v podobě 1 000 dní bez pracovního úrazu s následnou pracovní neschopností ukazuje, že naše společná snaha a úsilí nejsou zbytečné. Všem zaměstnancům společnosti za to patří velký dík,“ řekl Viktor Kalina, předseda jednatelstva společnosti.
Společnost zavedla a aktivně používá systém ISO 45001:2018, který je zaměřen na bezpečnost a ochranu zdraví při práci. Každoročně je kontrolním auditem ověřováno plnění požadavků tohoto systému a po každých třech letech je prováděn náročný recertifikační audit.
„Ve všech energetických provozech v rámci skupiny Sev.enEnergy jsou zavedeny a přísně dodržovány systémy BOZP,“ uvedla mluvčí společnosti  Markéta Čapková.
Teplárna Zlín, s.r.o., která je součástí energetické skupiny Sev.enEnergy Pavla Tykače, provozuje dva výrobní bloky (B31, B32) a dále disponuje třemi středotlakými kotly. Hlavními výrobními jednotkami jsou dva fluidní kotle spojené s turbogenerátory TG31 a TG32. Primárním palivem, které se používá pro výrobu elektřiny a páry je nízko sirnaté uhlí s možností spoluspalování biomasy a bioplynu. Tyto obnovitelné zdroje energie jsou v současnosti využívány v maximální možné míře. Použitá technologie a způsob jejího provozu zajišťuje maximální omezení množství emisí vypouštěných do ovzduší. V současné době jsou ve Zlíně provozovaná pouze moderní zařízení postupně uváděná do provozu v letech 1996 až 2002, a proto teplárna splňuje přísně ekologické limity jak České republiky, tak i nové předpisy Evropské unie platné od srpna letošního roku.

Vlastimil Langer

Zdroj: Sev.enEnergy
Foto: Archiv SNZ