Ve Valašském Meziříčí rozkvétá tisíce nových cibulovin

13.04.2021 13:37

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - V uplynulých dvou letech nechala radnice ve Valašském Meziříčí na zelených plochách v centru města vysadit záhony cibulovin. S příchodem jara postupně nakvétají a barví ulice do žluté, modré, fialové, bílé či červené barvy.
„V roce 2019 jsme kolem ulice Vsetínská vysadili pomocí speciálního mechanického sázecího stroje 19 tisíc kusů krokusů, narcisů, tulipánů a modřenců. Loni v říjnu jsme k nim na ulicích Masarykova, Zašovská, Mostní a Sokolská přidali stejnou metodou dalších 33 tisíc kusů cibulovin,“ vypočítala místostarostka Yvona Wojaczková.
„Celkem 3 700 kusů jednopruhových cibulovin vysázených ručně pak zdobí také záhony v ulicích Vodní a Soudní. První nádvoří zámku Žerotínů navíc doplňují ornamentální záhony ve tvaru písmene S. V každém z nich je zasazena jiná směs cibulovin doplněná o kruh tulipánů jedné barvy,“ připomněl tiskový mluvčí meziříčské radnice Jakub Mikuš.
„V polovině dubna bychom navíc s využitím mechanizované výsadby chtěli doplnit plochu mezi ulicemi Sokolská a Poláškova o lilie Hot summer s krásným výrazně červeným květem.Tatovýsadba bude součástí dubnové odborné konference Jarní slavnost cibulovin, která sevšak jako většina jiných akcí musela přesunout do online prostředí,“ uvedla místostarostka Wojaczková.
„Jsem moc ráda, že rozkvetlé Valašské Meziříčí může být příkladem pro další města. V posledních dvou letech se nám podařilo město, zejména s pomocí tisíců kvetoucích cibulovin, skutečně rozzářit,“ dodala místostarostka.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Valašské Meziříčí