Ve svahu nad ulicí 4. května ve Vsetíně proběhne těžba lesních porostů

14.02.2021 12:55

VSETÍN - Městské lesy Vsetín připravují těžbu lesních porostů nad ulicí 4. května. Jako první bude během února realizována těžba ve svahu v ulici Mládí pod domy 1189 až 1192. Na jaře pak proběhne další těžba vzrostlého porostu, pod domy 400 až 405 v ulici Na Výšině.
„V příštím týdnu začne kácení stromů z lesního porostu pod ulicí Mládí. Jedná se o porost tvořený vzrostlými stromy, které již dosáhly mýtního věku a v případě neprovedení těžby by mohly ohrozit místní obyvatele i kolemjdoucí. Ostatně ke škodě v této lokalitě již došlo,  loni v září zde pád vzrostlého jasanu
způsobil poškození budovy pneuservisu, při kterém prorazil střechu,“ uvedla tisková mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.
Stromy, které ohrožují stavby nad i pod svahem, se na radnici zabývala i komise životního prostředí. „Komise se těmito lokalitami zabývala opakovaně a jednoznačně doporučila stromy odstranit. Je však vhodné, aby se zachovaly kořenové systémy a v budoucnu se o porost pečovalo jako o výmladkový. Zachované živé kořenové systémy budou nadále ve svahu plnit svou zpevňovací funkci,“ vysvětlil její předseda Bořek Navrátil.
Skácení stromů a ponechání jejich pařezů bylo doporučeno i v závěrečné zprávě monitoringu svahu právě mezi ulicemi Mládí a 4. května, kterou si nechalo město vypracovat v rámci příprav rekonstrukce opěrné zdi v ulici Mládí.
„To, že stromy v této lokalitě musí být pokáceny, říká i geotechnický posudek, který si nechalo město vypracovat. V loňském roce také probíhal několikaměsíční odborný monitoring tohoto svahu. Jedním z doporučení odborníků je odstranit ze svahu mezi ulicemi Mládí a 4. května nebezpečně nakloněné stromy s ponecháním pařezů kvůli stabilitě,“ vysvětlil starosta Jiří Růžička.
V průběhu těžby čekají komunikaci v ulici 4. května dopravní omezení, která budou uskutečněna v návaznosti na odklízení pokácených stromů. Doprava na komunikaci bude omezena do jednoho pruhu a auta zde budou jezdit kyvadlově. O změnách v dopravě budou řidiči informováni.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Vsetín