Ve smuteční síni může vzniknout kolumbárium

08.06.2021 07:03

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Další využití staré smuteční síně na městském hřbitově řeší představitelé valašskomeziříčské radnice. Vzniknout by zde mohl prostor pro umístění pohřebních uren.
„Zástupci města, Židovské obce v Ostravě a Technických služeb města Valašské Meziříčí, p. o. se v závěru května sešli na hřbitově, aby společně jednali o další budoucnosti staré smuteční síně,“ informoval tiskový mluvčí meziříčské radnice Jakub Mikuš.
„Jedná se o poslední budovu na území našeho města, která je památkou na valašskomeziříčskou židovskou komunitu. Její jádro totiž tvoří původní modlitebna, která byla v průběhu let přestavěna na smuteční síň. I když navrácení stavby k původnímu účelu není vzhledem k finanční náročnosti reálné ani smysluplné, stále se jedná o významný objekt, jehož další využití jsme nechtěli řešit bez konzultace s Židovskou obcí,“ nastínila smysl schůzky místostarostka Zdislava Odstrčilová.
Vzhledem k otevření nové smuteční síně v roce 2019 zvažuje radnice, že by aktuálně nevyužívaný objekt přestavěla na kolumbárium. „Je to jedna z variant, která se nám jeví jako vhodná nejen z pohledu dalšího využití této stavby, ale také zájmu občanů. S případnou přestavbou vhodně doplněnou o památník připomínající židovské obyvatelstvo Valašského Meziříčí uvítala také Židovská obec,“ pokračovala Zdislava Odstrčilová s tím, že nyní radnice zpracuje projekt dalšího využití objektu.
„Musíme znát náklady na přestavbu či vznik zcela nového kolumbária, abychom se mohli rozhodnout pro nejvhodnější variantu řešení,“ dodala místostarostka na závěr.
Původní židovská modlitebna vznikla v prostoru dnešního městského hřbitova na začátku 20. století. V roce 1969 se pak dočkala přestavby a rozšíření do podoby smuteční síně, podle předlohy renomovaného architekta Ludvíka Hilgerta.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Valašské Meziříčí