Valmez vybírá provozovatele nemocnice na dalších 30 let

22.10.2021 09:35

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Až do pátku 5. listopadu se mohou zájemci hlásit do soutěže na nového provozovatele valašskomeziříčské nemocnice. „Vítěze chtějí představitelé města vybrat už příští rok, aby mohl od 1. ledna 2024 plynule převzít chod tohoto zdravotnického zařízení,“ informoval tiskový mluvčí meziříčské radnice Jakub Mikuš.

Se současným nájemcem nemocnice má radnice uzavřenu smlouvu do konce roku 2023 a podle zákona musí vypsat soutěž na nového provozovatele. „Vítěz by měl od začátku roku 2024 zajišťovat chod zdravotnického zařízení a poskytování zdravotních služeb na základě pachtu závodu. Tento institut mu oproti klasickému nájmu umožní areál a budovy nemocnice nejen užívat, ale také investovat do jejich rozvoje,“ uvedl starosta Robert Stržínek.
„Jednou z podmínek, kterou musí zájemce splnit, je i vybudování nového pavilonu následné péče s kapacitou až 120 lůžek. Aby se mu investice vyplatila, počítáme s tím, že bude naši nemocnici provozovat následujících cirka 30 let,“ zdůraznil starosta.

Přesné podmínky a další informace k veřejné zakázce na pacht nemocnice ve Valašském Meziříčí jsou dostupné na webu města www.valmez.cz pod záložkou veřejné zakázky (nebo ZDE). „Žádosti o účast v rámci soutěže na pacht závodu formou koncesního řízen přijímáme až do pátku 5. listopadu. Jelikož se jedná o velmi složitou problematiku, předpokládáme, že konečný výsledek bychom mohli znát v horizontu jednoho roku,“ řekla Lucie Rapantová, vedoucí právního oddělení radnice.

Nemocnice slouží od roku 1965 nejen občanům Valašského Meziříčí, ale také přilehlého regionu se spádovou oblastí čítající zhruba 85 tisíc obyvatel. Od 1. ledna 2004 ji provozuje skupina AGEL, která je nájemcem budov a pozemků, jež vlastní město Valašské Meziříčí.
Vlastimil Langer

Zdroj: MěÚ Valašské Meziříčí
Foto: Archiv SNZ