V Uherském Hradišti obnovují památky ve Smetanových sadech

04.07.2021 15:49

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Pozorný návštěvník jistě zaznamenal, že v parku Smetanovy sady jsou umístěna také umělecká díla. Dvě z nich jsou dokonce ceněna historicky a jsou nemovitými kulturními památkami. Obě díla prošla nedávno obnovou.
„Prvním z nich je hodnotné, raně barokní dílo z konce 17. století – sloup se sochou svatého Rocha. Jde o jeden z prvků, jež odkazuje na morovou epidemii, která město zasáhla v roce 1680. Svatý Roch je zobrazen v pastýřském šatě s kloboukem na zádech. Pravou rukou směřuje k morové ráně na levém stehně. U jeho nohy je zobrazen pes s houbou v tlamě,“ uvedl tiskový mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma.
Toto dílo bylo komplexně restaurováno v roce 2004. Od té doby se na něm objevilo biologické napadení povrchu, jehož odstranění je důležité, aby nedocházelo k degradaci kamene.  Restaurátor Tomáš Martinák provedl rekonzervaci památky, která spočívala v očištění kamene, jeho lokálním zpevnění, plastické a barevné retuši a hydrofobizaci.
„Druhou památkou je empírový pomník z konce 18. století, pravděpodobně od Ondřeje Schweigela. Pomník rodiny Winklerovy původně stával na hřbitově v Mařaticích. Do Smetanových sadů byl přemístěn v roce 1935 a v rámci komplexní obnovy parku v roce 2007 bylo dílo přesunuto o pár metrů na vhodnější stanoviště. Na elipsovité podnoži je funerální motiv: váza (urna) uzavřená tvarovaným víkem, u vázy stojící chlapecká postava s hlavou v dlani, v levici držící pochodeň plamenem dolů,“ popsal mluvčí.
Tato památka byla v poněkud horším stavu, restaurátor zde musel navíc doplňovat či upevňovat chybějící prvky a pak byl postup podobný jako u předchozí.
Za obnovu obou památek město zaplatilo 104 tisíce korun.
„Restaurování třetího z uměleckých děl ze Smetanových sadů - busty Bedřicha Smetany z roku 1960 od sochaře Jiřího Jašky by se mělo uskutečnit ještě do konce letošního roku,“ řekl Pášma.
Město zároveň ve Smetanových sadech opravuje za skoro šest milionů korun chodník začínající za budovou kina Mír, který dále vede kolem Slováckého muzea a Slovácké búdy na ulici U Stadionu. Rekonstrukce se týká i zpevněného povrchu oválu u altánu a plochy u Slováckého muzea, kde se pracuje právě v těchto dnech. Součástí akce jsou také práce na veřejném osvětlení, při kterých budou osazena tři nová svítidla.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Uherské Hradiště