V Rožnově pod Radhoštěm bude k vidění Výstava na stromech

02.10.2021 07:09

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Za jakých podmínek se pěstuje bavlna, kolik litrů vody je potřeba na výrobu jednoho trička nebo jak to vypadá na bavlníkových polích v Indii. To vše a mnoho dalšího přiblíží výstava pod širým nebem nazvaná Život v bavlně, která bude od 2. do 9. října k vidění v městském parku poblíž Hudebního altánu v Rožnově pod Radhoštěm. Organizátorem výstavy v městském parku je Ekotým Základní školy 5. května.

„Prostřednictvím fotografií nahlédneme do života pěstitelů bavlny a máme tak možnost se zamyslet nad možnostmi udržitelnější produkce: bez plýtvání vodou, bez genetické modifikace bavlníků, s minimem pesticidů, bez dětské práce, s lepšími výkupními cenami a šetrnějším přístupem k životnímu prostředí,“ vysvětlil Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která výstavu koordinuje.

Pěstování bavlny je náročné na spotřebu vody. Na výrobu jednoho trička je zapotřebí 2700 litrů vody, což je množství tekutin pro jednoho člověka zhruba na 900 dnů. Přitom většina indických pěstitelů nemá prostředky na vybudování zavlažovacích systémů, a spoléhá proto na období dešťů. „Náš region trpí nedostatkem vody, a proto jsou pěstitelé velmi závislí na srážkách. V současné době pracujeme s našimi členy na sběru dešťové vody a poskytujeme jim školení na téma efektivní využití vody,“ vysvětlil Shailesh Patel, zakladatel a ředitel indického fairtradového družstva Rapar and Dhrangadhra Farmers’ Producer Company, které má téměř 800 drobných pěstitelů. „Nebudou-li pěstitelé, nebude ani oblečení. Nevím, jak to zvládne dodavatelský řetězec,“ dodal Patel.

Jedním ze způsobů, jak problémy pěstitelů bavlny řešit, je odpovědná spotřeba – tedy například to, že zákazníci se při nákupu budou více zajímat o původ oblečení a o podmínky jeho vzniku. Vodítkem jim při tom mohou být etické certifikace, jako je například Fairtrade.
„Známka Fairtrade zákazníkům říká, že při výrobě daného produktu byla dodržena základní ekonomická, sociální i ekologická kritéria, že pěstitelé dostali za svou úrodu spravedlivou cenu a navíc fairtradový příplatek, že nebyla zneužita dětská nebo otrocká práce a šetrně se nakládalo s přírodními zdroji,“ řekla Hana Malíková ředitelka organizace Fairtrade Česko a Slovensko,“ která akci pořádá.

Výstava na stromech je celorepublikový happening na podporu důstojné práce. Akce se koná každý rok v říjnu během Týdne důstojné práce.  Letos se v týdnu od 2. do 9. října koná sedmý ročník zaměřený na podmínky pěstování bavlny.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm