V Otrokovicích si připomněli výročí úmrtí Tomáše Bati staršího

12.07.2021 16:39

OTROKOVICE - Významný obuvník a podnikatel Tomáš Baťa tragicky zahynul při letecké havárii 12. července 1932. „K jeho pomníku v průmyslovém areálu TOMA v Otrokovicích si toto výročí přišli připomenout zástupci města Otrokovice v čele s místostarostou Petrem Ťopkem, ředitelem Nadace Tomáše Bati Pavlem Velevem, členy Klubu vojenských výsadkových veteránů a dalšími hosty,“ informovala tisková mluvčí otrokovické radnice Romana Pastuszková.

Právě dnes je tomu 89 let od úmrtí pana Tomáše Bati staršího, který se svým pilotem Jindřichem Broučkem tragicky zahynul na pracovní cestě do Švýcarska. Tomáš Baťa startoval z firemního letiště v Otrokovicích. Let byl kvůli mlze o jednu hodinu odložen. Baťa trval na odletu, a při tom tvrdil, že je jeho přílet na 10. hodinu oznámen do Curychu. Osm minut před 6. hodinou ráno letadlo odstartovalo. Letadlo spadlo z výšky kolem 20 až 30 metrů poblíž továrny na Bahňáku, v dnešním areálu TOMA.

Tomáš Baťa se narodil 3. dubna 1876 ve Zlíně v rodině ševce jako člen sedmé generace rodů místních řemeslníků-ševců. Byl společně s bratrem Antonínem a sestrou Annou zakladatelem obuvnické firmy Baťa a jeden z největších podnikatelů své doby. Zavedl mnohé nové myšlenky ve výrobě a prodeji svých výrobků, kterými dokázal ovlivnit množství budoucích ekonomů. Jeho postupy a technologie byly na tehdejší podnikání revoluční a jsou stále užívány jako příklady top managementu. Pro svoji firmu dokázal podle svých představ přebudovat město Zlín, a stejně tak dal tvář i Otrokovicím.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Otrokovice