V centru města bude k dispozici defibrilátor

11.10.2021 14:24

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – V krizové situaci, kdy po úrazu nebo vlivem náhlé příhody dojde k ohrožení lidského zdraví a života, bývá pro úspěšnou záchranu rozhodující okamžitá první pomoc. 

„Město Valašské Klobouky pro tyto případy pořídilo automatický defibrilátor, který může pomoct při laické resuscitaciu srdeční zástavy. Pro veřejnost bude dostupný 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, a sice v prostoru bankomatu České spořitelny na Masarykově náměstí. Místo je praktické nejen pro svou nepřetržitou dostupnost, ale také z hlediska konání velkých kulturních akcí a jiných shromáždění v centru města. Přístroj je tu navíc ochráněný před povětrnostními vlivy a díky kamerovému dohledu je také zajištěný proti zneužití,“ informoval tisková m,luvčí kloboucké radnice Lenka Zvonková.

„Když lidé zavolají na linku 155 a budou pro někoho ze svého okolí žádat pomoc od zdravotnické záchranné služby, mohou ho záchranáři po vyhodnocení situace informovat o uložení defibrilátoru, který by mohl během času do příjezdu zdravotníků významně pomoci. Informaci o umístění přístroje lidé najdou také v aplikaci Záchranka. Defibrilátor při své činnosti sděluje uživatelům jednotlivé pokyny, a tak jeho obsluhu zvládnou i laici,“ sdělila starostka Eliška Olšáková a dodala, že nejlépe samozřejmě bude, pokud k bezprostřední potřebě resuscitace nikdy nedojde.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Valašské Klobouky