V biatlonovém areálu v Bystřici pod Hostýnem vznikají speciální tratě pro jízdu na kolečkových lyžích

29.08.2024 14:07

ZLÍNSKÝ KRAJ – Výraznou modernizací právě prochází biatlonový areál v Bystřici pod Hostýnem. Za městem, na kopci Bedlina, tu vedle stávajících běžeckých chodníků vyrůstají nové zpevněné cesty s asfaltobetonovým povrchem, speciálně navržené pro jízdu na kolečkových lyžích.
„Unikátní jsou svým zasazením do terénu. Díky tomu zde ještě do konce roku vznikne jedinečný areál, který nemá na Moravě obdoby. Na výstavbu nových tratí, jejímž investorem je Klub biatlonu Bystřice pod Hostýnem a která má přijít na téměř 34 milionů korun, přispěl kraj částkou 6,762 milionu,“ informovala Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

„Podpora sportování mládeže patří k našim prioritám. Proto jsme se připojili k městu Bystřice pod Hostýnem a Českému svazu biatlonu a i my jsme finančně přispěli na nové biatlonové tratě v Bystřici, které přinesou ty nejmodernější tréninkové možnosti mládeži věnující se biatlonu či běžeckému lyžování. Kromě toho věříme, že nové atraktivní sportoviště přiláká zájemce o pohyb i z řad široké veřejnosti,“ řekl hejtman Radim Holiš při prohlídce areálu. 

Nový, celkem 1,5 kilometru dlouhý okruh, bude napojen na stávající biatlonovou střelnici. Současné běžecké cesty na Bedlině zůstanou zachovány, asfaltové trasy pro kolečkové lyže tak rozšíří stávající charakter okruhů o nové využití. Sloužit budou nejen pro pohyb na kolečkových lyžích, bruslích, koloběžkách, ale také pro běžné rekreační a kondiční běžce. Víceúčelovost areálu podtrhne také mlatový běžecký chodník, který povede podél celé trasy nových tratí.

„O tom, že podpoře sportu přikládáme mimořádný význam, hovoří nejlépe, že jsme během posledních tří let celkové dotace mířící do této oblasti navýšili z někdejších 20 na současných 140 milionů korun. Tento areál budou využívat k tréninku mimo jiné i členové krajské biatlonové akademie, kterou jsme s oddíly nedávno založili,“ připomněl radní Jiří Jaroš.

Součástí stavebních prací bude i vybudování opěrných gabionových zdí, příjezdové komunikace, zpevnění lesních cest a instalace LED osvětlení, které umožní využívat areál i ve večerních hodinách. V rozvrhu jeho využití se počítá i se sportováním veřejnosti.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj