Události z května 1945 si Kroměříž připomene bez účasti veřejnosti

02.05.2021 12:51

KROMĚŘÍŽ - Připomínka významných květnových výročí souvisejících s osvobozením Československa a Kroměříže nebude mít stejně jako v loňském roce podobu pietního aktu za účasti veřejnosti a zástupců spolků a organizací z regionu.
„Aktuální epidemiologická situace neumožňuje setkávání většího počtu osob ve vnitřních prostorách ani venku. Rozhodli jsme se proto, že pietní akty s položením věnců u památníku rumunských vojáků na náměstí Míru a u hrobu generála Ludvíka Svobody na městském hřbitově se neuskuteční. Nahradíme je tichou vzpomínkou, které se zúčastní pouze zástupci vedení města,“ uvedl starosta města Jaroslav Němec.
„Ve stejné podobě proběhla připomínka květnových výročí také v předchozím roce. Ani tehdy vládní opatření související s hrozbou koronavirové nákazy neumožňovalo shromažďování více osob a zakazovalo akce s účastí veřejnosti,“ připomněl Jan Vondrášek, tiskový mluvčí kroměřížské radnice.
Květnové dny spjaté s osvobozením si každoročně připomínají Kroměřížané, zástupci vedení radnice i členové nejrůznějších organizací z regionu. Pietní vzpomínkové akty s položením věnců bývají příležitostí k setkání pamětníků a k připomenutí nelehkého období českých i světových dějin.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž