Strážníci zajistí úsekové měření rychlosti v Zašové

29.06.2021 13:43

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčští zastupitelé schválili ve čtvrtek 24. června dohodu s obcí Zašová. „Na jejím základě bude Městská policie Valašské Meziříčí úsekově měřit rychlost na hlavním tahu obcí. Podle vedení Zašové se jedná o nejvhodnější řešení vedoucí ke zklidnění dopravy a zajištění bezpečnosti občanů,“ uvedl tiskový mluvčí meziříčské radnice Jakub Mikuš.

Město uzavřelo se Zašovou již dříve veřejnoprávní smlouvu, na jejímž základě zde působí valašskomeziříčští strážníci. „V obci jsme tak mimo jiné oprávněni měřit dodržování nejvyšší dovolené rychlosti. Aktuálně je v blízkosti Obecního úřadu Zašová umístěno stanoviště stacionárního radaru, které na své náklady vybudovala obec,“ vysvětlil Jan Camfrla, ředitel Městské policie Valašské Meziříčí. Přestupky pak strážníci oznamují Městskému úřadu Valašské Meziříčí.

Nově by Zašová chtěla, aby město na základě smlouvy zajistilo také úsekové měření rychlosti na hlavní silnici. „Podle statistik z letošního února projede naší obcí v průměru přes 90 tisíc vozidel týdně. Až 70 procent řidičů přitom nedodržuje nejvyšší dovolenou rychlost v obci. Vzniká zde řada nebezpečných situací spojených jak s odbočováním do centra naší obce, tak i přecházením hlavní silnice. Úsekové měření rychlosti je podle nás aktuálně jediným vhodným řešením vedoucím ke zklidnění dopravy a zajištění bezpečnosti našich občanů,“ reagoval Jiljí Kubrický, starosta Zašové.
Nové radary by tak měly hlídat rychlost v úseku mezi přechodem pro chodce na začátku obce ve směru od Valašského Meziříčí po autobusové zastávky za vjezdem do centra Zašové.

„Po dohodě s obcí Zašová bychom systém úsekového měření rychlosti vybudovali na naše náklady s tím, že příjem z přestupků bude příjmem městského rozpočtu. Jinou variantu zákon neumožňuje a za městem jdou zároveň všechny náklady spojené s touto činností. Stejně již postupujeme nejen v případě stacionárního radaru v centru Zašové, ale od letoška nově také v Poličné,“ nastínil Robert Stržínek, starosta Valašského Meziříčí. Náklady na vybudování systému úsekového měření vyčíslila radnice na 2,2 milionu koruun.
„Záměr podpořila také Policie ČR, podle níž by mohl mít nový systém pozitivní dopad na aktuální dopravní situaci a zvýšení bezpečnosti všech účastníků provozu. Úsekové měření bychom mohli v Zašové spustit letos na podzim,“ doplnil starosta Stržínek.

Radar pro úsekové měření bude v Zašové sloužit do připravované rekonstrukce a rozšíření křižovatky na vjezdu do centra obce. Tu by mohlo Ředitelství silnic a dálnic realizovat v horizontu tří let. Měřený úsek bude označen dopravní značkou.
Vlastimil Langer
Zdroj: MěÚ Valašské Meziříčí

Foto: Archiv SNZ