Stížností na zápach v Otrokovicích ubylo

14.02.2021 09:35

OTROKOVICE - Odbor životního prostředí MěÚ Otrokovice zaznamenal v rámci monitoringu v loňském roce 323 hlášení zápachu. V předchozím roce, tj. v  roce 2019, byl celkový počet hlášení 473; meziročně se tedy celkový počet přijatých hlášení snížil o 150. „Výrazně ubylo především kafilerního zápachu, kdy byl počet zaslaných hlášení nižší o 140. Mírný nárůst jsme zaznamenali u zápachu gumárenského charakteru (o 20 záznamů) a u potravinářského zápachu (o 8 záznamů).Četnost výskytu ostatních druhů zápachu se téměř nemění,“ uvedla Anna Pšejová, vedoucí odboru životního prostředí.
Z monitoringu jednoznačně vyplývá, že v porovnání s rokem předcházejícím se situace ohledně zápachu ve městě jednoznačně zlepšila.
Co se týče gumárenského zápachu, který řada lidí vnímá negativně, komunikuje město Otrokovice pravidelně se všemi původci tohoto zápachu na území města. Společnými silami se snaží hledat možnosti k jeho eliminaci, a to i nad rámec zákonných povinností.
Příkladem toho, jak je možné pachovou zátěž efektivně regulovat jsou aktuální projekty společnosti Continental Barum.
„Mezi hlavní projekty k omezení pachových emisí patří projekt zaměřený na instalaci řízeného odsávání vzdušiny z lisovny osobních plášťů přes vzduchotechnické jednotky s několikastupňovou filtrací, které umožní snížení pachových látek cca 0 40 %. Vzhledem k množství odsávané vzdušiny cca 1,35 mil. m3/hod. bude mít uvedený projekt velmi pozitivní vliv na zlepšení kvality ovzduší v Otrokovicích. Vlastní realizace projektu byla zahájena v lednu 2021 a vyžádá si investice ve výši desítek milionů EUR,“ řekla Anna Pšejová.
Druhým velmi významným projektem je eliminace pachových látek z míchání kaučukových směsí technologií na bázi studené plazmy. Jedná se o moderní technologii na likvidaci pachových látek, která se začíná používat i v dalších závodech koncernu Continental. Ve výsledku bude tímto způsobem čištěno cca 800 000 m3/h. Ukončení projektu předpokládáme v 1. polovině roku 2022. Uvedený projekt si vyžádá investice ve výši cca několika milionů EUR.
„Mimo uvedené projekty jsme doposud provedli zkoušky řady dalších technologií na likvidaci pachů, instalaci dvou pilotních zařízení na likvidaci pachů o
výkonu 110 000 m3/h a zahájili spolupráci se společností na výrobu filtračních materiálů na bázi nanomateriálů vhodných pro záchyt pachových látek,“ informovala mluvčí otrokovického  Continetalu Regina Feiferlíková.
Kromě toho, že město monitoruje výskyt zápachu prostřednictvím elektronických hlášení, vyvíjí i řadu dalších aktivit ke zlepšení celkové kvality ovzduší ve městě. Mezi tyto aktivity patří např. pravidelná komunikace s nadřízenými orgány ochrany ovzduší, ať už s Krajským úřadem nebo Českou inspekcí životního prostředí, které mají na starosti vyjmenované zdroje znečišťování ovzduší. Město Otrokovice se v rámci správních řízení rovněž aktivně zapojuje z pozice účastníka řízení a vždy posuzuje vliv záměrů na kvalitu ovzduší ve městě, zejména s ohledem na možné pachové zatížení.
S čistým a zdravým ovzduším také souvisí aktivityměsta na úseku městské zeleně. Město Otrokovice se v loňském roceúspěšně zapojilo do celostátní iniciativy Sázíme budoucnost, přičemž je plánováno pokračování výsadeb i v roce 2021.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Otrokovice