Stavba úseku D55 ze Starého Města do Moravského Písku startuje

02.08.2021 07:09

STARÉ MĚSTO U UHERSKÉHO HRADIŠTĚ - Plynulejší a bezpečnější provoz čeká řidiče po dokončení úseku dálnice D55 ze Starého Města do Moravského Písku. 8,8 km dlouhý úsek za 1,9 mld. Kč dokončí Skanska v roce 2024. V celé trase již proběhl archeologický průzkum, samotné zemní práce budou zahájeny 2. srpna.
„Čtyřproudá dálnice s živičným povrchem začíná za mimoúrovňovým křížením Staré Město-jih se silnicí I/50, kde navazuje na předchozí již budovaný úsek Babice – Staré Město“. Součástí stavby je i mimoúrovňová křižovatka Nedakonice, úsek pak na jihu končí provizorním napojením na silnici II/427 severně od Moravského Písku. U Nedakonic je na základě výsledků hlukové studie navržena téměř půlkilometrová protihluková stěna vysoká čtyři metry, která ochrání obyvatele vesnice před hlukem,“ uvedl Ondřej Šuch, mluvčí společnosti Skanska.
V celé trase je nyní provedena skrývka ornice a proběhl tam archeologický průzkum, vykácená zeleň bude vhodně nahrazena novou výsadbou.
„Začínáme přeložkami některých stavebních objektů, například potoka Dlouhá řeka. Musíme vytvarovat nové koryto, do něhož se pustí voda, a nad starým korytem se zbuduje konsolidační násyp. Dále budeme pracovat na přeložkách plynu a elektřiny a budeme pokračovat zemními pracemi v celé trase,“ řekl projektový manažer Skanska Lubomír Pilný.
Celá stavba v rovině a s potřebou ochranou proti povodním má velký objem násypů – v maximální míře se zde bude využívat materiál z výkopů, i tak ale bude nutno dovézt až 10 tisíc.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Skanska