Společné vaření si užily kuchařky z českých a slovenských škol
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - V rámci přeshraničního projektu Hovorme o jedle – žime zdravo a chutne se setkali nejen projektoví partneři, město Rožnov pod Radhoštěm a Kysucké Nové Město, ale také české a slovenské kuchařky z mateřských a základních škol. „První společné vaření proběhlo 10. až 11. února pod vedením odborného lektora Vladimíra Hanzelky ve školní kuchyni Základní školy 5. května. Společně vytvořili několik receptů, které budou součástí publikace, která bude sloužit kuchařkách k inspiraci při přípravě zdravých a chutných jídel z regionálních potravin,“ uvedla tisková mluvčí rožnovské radnice Petra Graclíková.
„V rámci večerního programu došlo v příjemné atmosféře ke zhodnocení celého společného dne a zároveň došlo k výměně zkušeností a dobré praxe mezi účastníky. Druhý den školení proběhl v prostorách společnosti RETIGO, kde se účastníci zaměřili na různé druhy vaření a přípravu jídel v konvektomatech. Účastníkům byla v rámci vaření poskytnuta i osvěta ohledně údržby a správného používání konvektomatů. Součástí školení byla i zajímavá a přínosná exkurze v rámci výrobní činnosti společnosti,“ popsal společné setkání Michal Laktiš, projektový manažer malých projektů.
„S našimi partnery se v rámci přeshraničního projektu potkáme ještě jednou a to na druhém společném vaření a školení v termínu 10. až 11. března. Tentokrát se setkáme v Kysuckém Novém Městě. Tématem setkání bude opět společné vaření zdravých, chutných a moderních jídel pod dohledem slovenského odborného lektora,“ řekl starosta města Jiří Pavlica.
Součástí březnového setkání bude i slavnostní křest připravované společné publikace receptů, na které se podíleli oba partneři malého projektu. Kniha s názvem Zdravo a chutne – Zdravě a chutně – bude sloužit k inspiraci kuchařek při přípravě zdravých a chutných jídel z regionálních surovin pro mateřské a základní školy.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm