Sluchově postižení cyklisté soutěží ve Valašském Meziříčí

07.10.2021 17:05

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Od dnešního dne hostí Valašské Meziříčí dopravní soutěž pro sluchově postižené cyklisty. „Cítila jsem se v pohodě, s jízdou jsem spokojená,“ zhodnotila domácí Natálie Andrýsková své úvodní vystoupení v celostátní soutěži. Na dopravním hřišti právě dokončila pětiminutovou jízdu podle pravidel silničního provozu. Čeká ji ještě jízda zručnosti a týmová orientace na mapě. V pátek 8. října vzájemné zápolení vyvrcholí zdravovědou a písemným testem.
Čtrnáctiletá Natálie jako by vůbec necítila trému. Možná proto, že s ostatními členy družstva se několik týdnů poctivě připravovala. A nejen kvůli silné konkurenci dalších deseti škol pro sluchově postižené z celé republiky. „Dalo mi to hodně i do života. Lépe ovládám dopravní předpisy a při nehodě bych uměla poskytnout první pomoc,“ potvrdila dívka.
Dříve bývaly s hodnocením orientace na mapě problémy. Soutěžící měli za úkol vyznačit nejbezpečnější cestu k cíli. Možností se ale nabízelo více a určit, která je bezpečnější, záviselo na úhlu pohledu. Ve snaze předejít sporům pořadatelé poprvé zvolili formu takzvaného labyrintu s jediným správným řešením.
„Běžně to tak dělají v evropském finále, do kterého časem možná postoupí i sluchově postižení cyklisté. Už teď bývají na krajské úrovni rovnocennými soupeři svých zdravých vrstevníků,“ zmínil jihočeský koordinátor BESIP Václav Kovář. 

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Josef Beneš, Valašské Meziříčí