SENIOR zavádí bezlepkové varianty stravy

21.10.2021 08:56

OTROKOVICE - SENIOR Otrokovice nabízí svým klientům pět stravovacích režimů v závislosti na jejich potřebách. „Nově zavádí také bezlepkové varianty stravy ve všech režimech. Intolerance na lepek se stále častěji objevuje i u osob, které s touto složkou stravy dosud neměly potíže. To může způsobit problémy v zažívání i další zdravotní komplikace,“ informovala tisková mluvčí otrokovické  radnice Lenka Vaculová.
„V Senioru připravujeme jídla v režimu celodenní stravy pro cca 150 klientů pobytových služeb. Dalších zpravidla 100 obědů v pracovní dny vydáme v rámci poskytované pečovatelské služby a zaměstnancům. Připravovaná jídla vaříme v závislosti na jednotlivých dietních režimech klientů. V současnosti tak máme pět různých variant stravy. Jedná se o racionální, šetřící, šetřící diabetickou, diabetickou, mixovanou,“ přiblížil ředitel SENIORU Otrokovice Zdeněk Mikel.
„Tyto varianty jsme samozřejmě schopni podávat v krájené nebo jiných úpravách. Nově zavádíme u všech těchto režimů i bezlepkovou variantu. Reagujeme tak na stav a stravovací potřeby našich nových klientů, i jim chceme nabídnout nejvyšší možný standard, stravu dle jejich zdravotního stavu,“ dodal Zdeněk Mikel.
Připravit stravu odpovídající jednotlivým dietám není snadné. Vyváženost jídel a použití odpovídajících surovin hlídá nutriční terapeutka. „Strava musí být především vyvážená a pestrá, ale jinak senioři vyžadují především stravu, na kterou jsou v životě zvyklí,“ řekla nutriční terapeutka Jana Kalivodová.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto. MěÚ Otrokovice