Semafory na Husově náměstí a křižovatce ulic Kaplanova a Hulínská čeká oprava

17.05.2021 15:50

KROMĚŘÍŽ - Světelná signalizační zařízení na frekventovaných křižovatkách ulic Kaplanova a Hulínská a na Husově náměstí čeká oprava.
„Práce si vyžádají vypnutí semaforů, na křižovatce ulic Kotojedská a Husovo náměstí od úterý 18. května do čtvrtka 20. května a na křižovatce ulic Hulínská a Kaplanova od pátku 21. května do pondělí 24. května,“ upozornil Jan Vondrášek, tiskový mluvčí kroměřížské radnice. „V dopravní špičce je pro řízení obou 
Náklady na opravu obou semaforů činí zhruba 1,4 milionu korun. Hotovo by mělo být nejpozději v červnu. Stávající semafory slouží řadu let a nejsou v ideálním stavu. „Nová moderní technologie umožní efektivnější řízení provozu na křižovatkách,“ poznamenal starosta Jaroslav Němec.
Semafory budou vybaveny novými řadiči. Řadič je mozkem celého řízení křižovatky. Je v něm naprogramováno, jak dlouho bude ze kterého směru svítit zelená – podle informací o počtu aut v jednotlivých směrech. Počet řadič zjišťuje z čidel instalovaných ve vozovce.
Na některých přechodech pro chodce se nově zelená neobjeví automaticky, ale pouze poté, co chodec stiskne tlačítko. Nové řadiče taktéž umožní jednodušší obsluhu – bude možné změny v řídícím programu provádět dálkově bez nutnosti jízdy na křižovatku.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž