Saharský písek se vznáší nad Valašskem

24.02.2021 14:56

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Jihozápadní proudění vzduchu k nám zaválo písek až ze Sahary. „Denní obloha, která by měla být modrá, se zbarví do žluta a jindy ostře ohraničené Slunce je pískovou clonou silně rozostřené. Průvodní jevy přenosu saharského písku jsou v těchto dnech znát i ve Valašském Meziříčí,“ informoval Josef Beneš z Hvězdárny Valašské Meziříčí.
„A kdyby zapršelo a prach se z atmosféry vymyl, bylo by to patrné také na povrchu věcí včetně kapot automobilů,“ dodal odborný pracovník zdejší hvězdárny Jiří Srba.
Africký prach žlutooranžové barvy dorazil nad Valašsko v úterý 23. února  odpoledne a podle meteorologických předpovědí by jeho intenzivní přenos měl trvat do soboty. „Velmi nápadný byl tento jev při úterním západu Slunce. Málokdy se stane, že pět stupňů nad obzorem je Slunce pískovým filtrem natolik zeslabené, že bylo možné podívat se do něj bez výrazného oslnění,“ líčil astronom. 
Obdobné situace nejsou ničím neobvyklým. „Prachové epizody se odehrávají poměrně často, zejména v jarních měsících, kdy dochází ke změně proudění vzduchu. Někdy ale bývají tak slabé, že je člověk ani nepostřehne. Silnější přenosy nastávají jednou nebo dvakrát ročně,“ vysvětlil odborný pracovník hvězdárny.
Saharský písek není to jediné, co k nám vítr může zavát. „Při východním proudění se sem rovněž na jaře občas dostanou drobné částice zemědělské půdy, které vítr sebral z úrodných, avšak vegetací ještě nezarostlých polí Ukrajiny,“ doplnil Srba.

Vlastimil Langer

Zdroj: Hvězdárna Valašské Meziříčí

Foto: Jiří Srba