Rožnov se opět zapojí do akce Do práce na kole

17.04.2021 07:43

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Vyměnit alespoň na měsíc auto za kolo nebo chůzi, a prospět tak životnímu prostředí i vlastnímu tělu. To je cílem výzvy Do práce na kole (DPNK), kterou spolek AutoMat pořádá už po jedenácté a Rožnov pod Radhoštěm se do této výzvy zapojí již počtvrté. Registrace týmů je možná do 30. dubna, samotná výzva se pak koná v měsíci květnu. V České republice se do letošní výzvy zapojilo celkem 51 měst.

 „V rámci tohoto projektu budeme mapovat skutečné trasy cyklistů nejen z řad úředníků městského úřadu, ale také z firem a organizací, jejichž zaměstnanci budou do soutěže zapojeni. A to v průběhu celého měsíce května,“ uvedla koordinátorka Zdravého města a MA21 Iveta Dorotíková.

Akce Do práce na kole je populární zejména proto, že není výzvou individuální, ale týmovou. Týmového ducha navíc posiluje i spousta doprovodných akcí. Členové týmů (nejčastěji ze společného pracoviště, školy...) pak soutěží v různých kategoriích buďto na kole, pěšky či poklusem.
„Cílem výzvy není podávat sportovní výkony, ale zjistit, že pravidelný aktivní pohyb má nečekaně mnoho výhod. Většinu z lidí to tak chytne, že nakonec začne jezdit na kole nebo více chodit pěšky po celý rok. Letošní rok bude opět maličko jiný než ty předchozí. Bude možné započítávat nejen cesty do práce, ale i cesty do přírody, na nákup nebo se psem,“ dodala místostarostka Rožnova Kristýna Kosová.

„Loňský ročník byl poznamenán pandemií koronaviru COVID-19, ale i přes to se do výzvy zapojilo odvážných 15 813 účastníků a účastnic ze zhruba 2700 firem a institucí. Vzhledem k tehdejším okolnostem to měli někteří ze zaregistrovaných účastníků do práce až příliš blízko a proto bylo výjimečně možné si místo cest do práce a z práce zapisovat například domácí cvičení,“ sdělila Iveta Dorotíková.

Svůj tým mohou zájemci registrovat na www.dopracenakole.cz. Každý účastník dostane jako každý rok tričko nebo nákrčník. Zapojení do výzvy Do práce na kole 2021 je jednou z aktivit Zdravého města a MA21.

„Veškeré informace k akci Do práce na kole v Rožnově pod Radhoštěm budou postupně přidávány na web akce zde v záložce Rožnov pod Radhoštěm. Pro rychlou komunikaci je možné využít také facebook: https://www.facebook.com/groups/DPNKRoznovPodRadhostem/,“ vysvětlila Petra Graclíková, tisková mluvčí rožnovské radnice.

Vlastimil Langer

Zdroj: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm
Ilustrační foto: Archiv SNZ