Rožnov pod Radhoštěm si připomene 110. výročí vypuknutí Velké války

27.07.2024 08:04

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Město Rožnov pod Radhoštěm připravilo při příležitosti 110. výročí vypuknutí Velké války sérii doprovodných akcí, které přiblíží životní podmínky a osudy místních obyvatel během válečných let. Tyto akce mají za cíl osvětlit, jak se Rožnované s válkou vypořádávali.
Velká válka, později nazývaná jako první světová, vypukla uprostřed léta 1914. Rožnované, stejně jako tisíce jejich spoluobčanů v celé monarchii, měli brzy možnost poznat, jak razantně a bezohledně vstoupí válka do jejich životů. Když po více než čtyřech letech válečný konflikt skončil, nic už nebylo jako dříve. A změnilo se nejen státoprávní uspořádání.
„V Rožnově nebylo rodiny, do jejíhož života by Velká válka nějakým způsobem nezasáhla. Osudy Rožnovanů a jejich existenční podmínky během válečných let připomene nejen výstava na Masarykově náměstí, ale také nejnovější svazek Rožnovských malých tisků s názvem Rožnované a Velká válka. Přináší pohled do rožnovských domácností, které se musely potýkat s odchodem mužů na frontu i zhoršujícím se zásobováním. Válečných omezení nebyla ušetřena ani škola nebo kulturní život,“ uvedla Petra Graclíková, rožnovská tisková mluvčí s tím, že čtenáři se dozvědí, k čemu sloužila kopřiva či ořechové listí, nebo jak se Rožnované vypořádali s přídělovým systémem.
Výročí války přiblíží i výstavu, kterou je možné zhlédnout do 31. srpna na Masarykově náměstí. V neděli 8. září v 10.00 hodin proběhne Modlitba za válečné oběti ve farním kostele Všech svatých. V říjnu, konkrétně 7.10 v 17.00 hodin v městské knihovně bude slavnostně představen nový svazek Rožnovských malých tisků s názvem Rožnované a Velká válka. Akce bude spojena s besedou s autorem knihy Danielem Drápalou.
„Poslední doprovodná akce se uskuteční v pondělí 11. listopadu v 15.30h v městském parku, kde proběhne pietní akt u pomníku obětem válek, včetně vysazení Stromu naděje jako živé připomínky Velké války a všech jejích obětí,“ dodala na závěr rožnovská tisková mluvčí.


Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm