Rožnov pod Radhoštěm se připojí ke kampani ke Dni porozumění autismu modrým nasvícením mostu

01.04.2021 12:41

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Modrou barvou nasvítí rožnovská radnice most přes Bečvu jako symbol podpory lidem trpícím autismem. Světový den porozumění autismu se slaví 2. dubna a s osvětovou kampaní se tradičně připojují poskytovatelé sociálních služeb i veřejnost. Kampaň bude probíhat od 1. do 9. dubna.
„Modrá barva je zvolena z důvodu její symboliky - komunikace a sebevyjádření, což jsou oblasti, v nichž mají lidé s autismem nejvíce potíží. Cílem této kampaně je nejen vyjádření podpory lidem s autismem a všem, kteří je na jejich cestě životem doprovázejí, ale také zvýšení povědomí veřejnosti o tom, jak lidé s poruchou autistického spektra vnímají svět, s čím se potýkají, jakou pomoc jim náš region nabízí a co bude potřeba zajistit do budoucna,“ uývedla tisková mluvčí rožnovské radnice Petra Graclíková.
Veřejnost se může připojit k jedné z dalších aktivit - k výzvě Tvořme modře, jež bude probíhat na sociálních sítích: FB stránkách Naděje, pobočka Vsetín, Auxilium ops a Centrum ÁČKO, p.o. Valašské Meziříčí. Centrum Áčko, Auxilium a NADĚJE sdílí společnou cestu, pečují o děti a dospělé lidi s autismem prostřednictvím sociálních služeb ve Vsetíně, Valašském Meziříčí, Rožnově pod Radhoštěm. Společně podporují 150 rodin či pečujících o děti i dospělé s touto poruchou.
„Den porozumění autismu je možnost k zamyšlení a osvětě v této problematice. Každý z nás dokáže vzájemnou odlišnost přijímat a může nás povzbudit k odvaze dělat věci jinak, nelpět na našem osobním vnímání svět a dát ostatním šanci náš život obohatit o nové úhly pohledu. Přál bych si, aby se nad tímto každý z nás na chvilku zamyslel, když půjde přes modrou barvou nasvícený most přes Bečvu,“ vysvětlil místostarosta Jan Kučera.
„Jsem rád, že se nám na Rožnovsku se společnými silami podařilo otevřít denní stacionář pro osoby s poruchami autistického spektra. Takových po kraji a po republice mnoho není. Věřím, že pro klienty i jejich rodiny, to je velká pomoc. Díky všem, kteří s tím pomohli,“ dodal místostarosta.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm