Rožnov ošetřuje stromy v městském parku

19.09.2021 07:05

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Téměř dvě desítky stromů rostoucích v městském parku budou v průběhu září ošetřeny. „Převážně se jedná o lípy srdčité a javory kleny, které jsou silně napadeny poloparazitickým jmelím. Místa, kde bude docházet k ošetřování dřevin, budou řádně zabezpečena, město však vyzývá občany ke zvýšené ostražitosti při pohybu v městském parku,“ informovala tisová mluvčí rožnovské radnice Petra Graclíková.

 „V okamžiku, kdy dojde k napadení hostitelské dřeviny jmelím, dochází nejprve k vyklíčení této rostlinky a následně v dalších letech za pomocí haustorií dochází k odčerpávání minerálních látek z cévních svazků dřevin. Díky těmto procesům dochází k oslabování jejich vitality. Vybrané dřeviny jsou již dnes silně napadeny, mají přetížené koruny i větve a vzhledem k růstu v blízkosti pěšin jsou také provozně nebezpečné. Pokud by nedošlo k ošetření takto napadených dřevin, nejpozději v průběhu příštích několika let bychom museli přistoupit k jejich kácení. Našim cílem tedy je stabilizace vybraných dřevin takovým způsobem, aby i nadále mohly plnit svou funkci v místě svého růstu,“ uvedl Marcel Petřek, který má na starost zeleň ve městě.

Dřeviny rostou v městském parku v blízkosti pěšin a v místech většího pohybu lidi. V průběhu ošetřování, budou místa řádně zabezpečena a budou hlídána pověřenými pracovníky. Z důvodu frekventované oblasti vyzývá město občany ke zvýšené ostražitosti při pohybu v městském parku.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm